В памет на Луи Дагер

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)

LouisАко сте обърнали внимание на Гугъл днес, сигурно сте видяли интересното лого. Посветено е на 224-та годишнина от рождението на Луи Дагер -считан за един от бащите на фотографията. Луи Дагер е човекът, който към края на 30-те години на 19 век успява да разработи първия практичен начин за фотографиране.

Роден през 1787 г. в град Кормей, Северна Франция, като младеж е художник. Когато става на около трийсет и пет години, създава така наречената диорама, фантастична поредица от панорамна живопис, изложена със специални светлинни ефекти. Докато се занимава с нея, проявява интерес към разработката на механизъм за автоматично възпроизвеждане на изгледи без помощта на четки и боя — с други думи, на камера. Louis Daguerre-2011-hp

След няколко неуспешни опита се запознава с Жосеф НИкефор, с който по-късно стават съдружници - именно човекът предшественикът, който стига най-близо до Дагеровото изобретение. През 1833 г. Никефор умира, а Дагер продължава работата по проекта. През 1837 г. той вече е успял да разработи практичен метод за фотографиране, наречен на негово име дагеротипия. При дагеротипията образът се отбелязва върху плака, намазана със сребърен йодид. За експониране са нужни петнайсет до двайсет минути, което прави този метод, макар и тежък, удобен за практическо приложение.

През 1839 Дагер показва изобретението си на бял свят без да го патентова. Интересно е че през същата година английският учен Уилям Хенри Фокс Талбът обявява, че е разработил различен метод за фотографиране, който включва изваждане първо на негативи, както това става днес. Дълго време след това и двамата правят много постижения в сферата на фотографията: мокри плаки, сухи плаки, ролков филм, цветна фотография, кинофилми, полароид и ксерография.

Въпреки че много хора са участвали в създаването на фотографията, смятаме, че Луи Дагер е с най-голяма заслуга. Преди него няма реална фотографска техника, докато дагеротипията е практична и скоро намира широко приложение. Освен това неговото добре разгласено изобретение дава стимул за по-нататъшното му подобряване. Вярно, днешната фотографска практика е много различна от дагеротипията; но дори да я нямаше, дагеротипията пак би ни дала приложим фотографски метод.ю

Източници: Уикипедия

TV programa / ТВ програма
Spodeli.com

Мода и Суета

Съвети за грим
Сенките Те трябва задължително да преливат и да са минимум два цвята. Важно е да разграничаваме...

Как да се облечем за първа среща
Когато дойде моментът на първата дългоочаквана среща, всяка жена се чуди какви дрехи да облече,...

Какво е модерно тази година при зимните дамски обувки
Всички много добре знаем, че модата при дрехите и обувките не се дели на календарни години, а на...

Да сготвим вкусно

Ягодов десерт
Продукти:1 бутилка бяло вино1/4 л вода25 г разтопен и прецеден желатин125 г захар1 кг ягодикисело...

Шоколадов кейк
Продукти: 200 г натурален шоколад1 пакетче краве масло2 яйца1 ч.ч. кисело мляко1 ч.ч. пудра захар2 ч.ч....

Здраве и Красота

Включете целината в менюто си
От дълги години в китайската медицина целината се използва за лечение на...

Аромати за отслабване
Ароматните масла имат широко приложение. Освен за разкрасяване и...