5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)

santorini9Казват, че майсторството на фотографа личи в отпечатаните снимки, когато нищо не може да бъде скрито, когато изпъкне и най-малкия детайл, а емоцията от преживяването да видиш снимките лично и в мащаб (а не на монитора) те завладява напълно. Това мога да го потвърдя за последната авторска фотоизложба, на която бях – „Слънце от Санторини” на Иван Масларов - Джъмбо.

 

Откриването беше на 25 август в Арт център Фотосинтезис, където до 7 септември е достъпна изложбата. И както казват самите организатори:

„Слънце от Санторини” е покана да се върнем отново по стъпките на едно пътуване в магичния свят на острова.

В пътуването всеки открива себе си, затова и 30-те фотографии, отпечатани на канаваца, носят усещането, което дава четката на художника –  за картина,  в която всеки разчита своя собствен смисъл. За някои това ще бъде морето и слънцето, други ще се вдъхновят от хармонията на формите и цветовете.  Но ще има и такива, които ще открият, че формата е само път, който ни води и магията на Санторини съществува, защото отвъд материалния свят се крие безкрайната светлина на духа. А тя е навсякъде.”

Онова което впечатли лично мен, е че автора е успял да улови истинския дух на острова именно в малките детайли. Всяка снимка крие символика – дали полу открехнатите врати, подканящи да надникнеш, дали магията на бялото и синьото, дали старите лодки, камбанриите на малките църкви или слънцето в кадъра, сияещо като в детска рисунка.

Ето какво споделя и самия автор: „ На всеки метър от разходката откриваш нещо изключително. Почти на всяка крачка се спираш за да запечаташ нещо на лентата и с всяка следваща откриваш още и още от загадъчния свят на Атлантида”

За онези, които все още не са я посетили мога само да кажа „Не я пропускайте.”

santorini

santorini5

santorini7

santorini1

santorini2

santorini3

santorini4

santorini8

santorini6

santorini92