free tracking

Лоара - будоарът на Франция

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)

chenonceauchateauВръщайки се една година назад, ми се иска да споделя едно наистина вълнуващо за мен и вярвайте ми, незабравимо преживяване. След блясъка на Париж, в който се влюбих има едно местенце във Франция, което те пренася в годините на.. и малко след Ренесанса.

Разположена между океана и централна Франция, долината на Лоара, известна още като Градината на Франция, очарова със своята нежност и свежест, изкуство и литература, традиции и модернизъм и величествена архитектура. Според редица изследователи, ако Париж е тронната зала на средновековната френска история, замъците по Лоара са нейният будоар, където сред архитектурните шедьоври се преплитат тайни и съзаклятия, ревност и отмъщения, страсти и саможертви.

Списъкът на замъците в долината наброява 300 и разбира се е невъзможно да бъдат посетени всичките. Но макар и малка част от тях са в състояние да оставят у вас неазбравими спомени и желание да се връщате отново и отново.

Безспорно Шамбор е най-големият и най-величествен от france_loir-et-cher_chambord_chateau_03всички замъци на Лоара. Ренесансовият шедьовър е построен по поръчка на Франсоа I  през 1519 г. и е окончателно завършен през 1547 г. Най любопитното около историята на замъка е че Леонардо да Винчи лично направил проекта за изграждането на "Шамбор". Тази теза се основава на множеството орнаменти и украси, както и на голямото спираловидно стълбище, по което слизащи и качващи не се засичат. "Шамбор" има 440 стаи, 365 камини, 13 големи стълбища, конюшни, които могат да съберат повече от 1200 животни. Замъкът е заобиколен от огремн ловен парк, изобилстващ от алеи.

scent-of-history-wallpapers_5581_1024x768

Недалеч от него се намира красивото имение Шеверни – истинско бижу сред замъците в долината. Построен между 1604 и 1634 година от граф Анри дьо Шеверни. В действиетелност, ренесансовия стил не е  намерил отражение тук. Архитектурата е в стил Луи 13, отличаваща се с изключителна симетрия тичпична за ранния 17 век. Построен е от бял какмък, чиято белота не само устоява на времето, но и се засилва – по подобие на Катедралата Сакре Кьор, Монмартр в Париж.

 

Малко встрани от Лоара, на устието, където река Шер се влива в голямата река, се намира един от най-елегантните замъци на Франция - Шенонсо, може би най-изящния и романтичен във chateau_de_chenonceaux_castle_chenonceaux_france_2497_1024_768френската история. Той е построен направо във водите на Шер. С другия бряг го свързва мост, а от двете страни е заграден с ров. Замъкът е известен още като "женския", защото в него се преплитат съдбите на няколко жени, сред които четири кралици. През 1547 г. крал Хенри II го подарява на своята любовница Диана дьо Поатие, която превръща замъка в гнездо на любовта. Тя огражда градините с диги, за да ги предпази от преливането на реката, и построява моста, свързващ замъка с другия бряг на Шер. След смъртта на краля обаче, съпругата му Катерина Медичи изгонила Диана и продължила да господства, като върнала двореца във владенията, принадлежащи на короната. Тя построила двуетажната галерия, използвана и за бална зала, на моста между двата бряга на Шер. Трайни следи в интериора на Шенонсо оставя пак крал Франсоа. От красотата на този дворец се chenonceaux_4опиянявал и Жан-Жак Русо в дългите часове и дни на философски и поетични размисли. Но това, което рядко може да се види другаде, са напълно запазените кухни на замъка. Сега Шенонсо е собственост на фамилия Мение, която държи всъщност късче, и то от най-интересната "глава" на френската история.

След цялото това величие и красота, с което се сблъсквате в тези замъци ... остават единствено градините на Версай, които ви пленяват с невероятно изобилие от цветотве и форми.

 

Исторически източници

Мода и Суета

Осем места, които забравяме да защитим от слънцето
Лятото е вече тук, затова и мисълта за лятната отпуска все по-често ни спохожда. Бански, плажни...

Късите прически при мъжете...
Начинът на подстригване на мъжа дава много информация за него и е едно от първите неща, които се...

Домашна маска за лице с кайсия
Тази домашна маска за лице с кайсия е много лесна за направа и е подходяща за всякакъв вид...

Да сготвим вкусно

Пълнени круши с шоколад
Продукти:2 круши30 г шоколад1/2 лист бутертестотопинг "Карамел" за поливанебрашно за разточване

Супа с броколи и сирене
Продукти:1/3 чаша мед200 г броколи200 г сушени кайсии1-2 броя сладък пипер1 брой морков1 голяма глава...

Здраве и Красота

Храна за Мозъка
Мозъкът е МОТОР, който работи с рафинирано гориво – или познатите ни Омега...

Как да запазим зъбите си здрави
В допълнение към миенето на зъби два пъти на ден, можете да се грижите за...