5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)

zalcburg15

Околностите на Залцбург, Неапол и Константинопол са най-красивите на света", е казал световноизвестният пътешественик Александър фон Хумболт. И донякъде е бил прав.

Градът на двата бряга на Залца и сега е прекрасно място, странна смесица от традиции и модерна визия, в която се преплитат много култури.

Да се разгледат всички интересни места в града е почти невъзможно.

Но .....Посещавайки Залцбург не може да пропуснете родната къща на Моцарт и да не изпиете чаша кафе под звуците на великолепните му творби.

Намира в сърцето на града, на ул." Гетрайдегасе" №9. Семейството на Леополд Моцарт и Анна Мария Валбурга се настанява тук през 1747 г. и обитават помещенията (кухня, кабинет, всекидневна, спалня и работна стая) на третия етаж 26 г. до 1773 г. Тук се раждат техните седем деца, от които само две надживяват детска възраст - родената през 1751 г. дъщеря Мария Анна Валбурга-Нанерл и роденият на 27 януари 1756 г. техен син Йоханес Хризостомус Волфганг Теофилус - великият музикален гений - Волфганг Амадеус Моцарт. Къщата е била притежание на търговеца и приятел на семейство Моцарт Йохан Лоренц Хагенауер. На 15 юни 1880 г. Международната фондация „Моцарт” открива тук музей, посветен на живото и делото на Моцарт.

Докато обикаляте музея, навсякъде звучат творби на Морцат, но на едно специално място можете да им се насладите наистина - червена овална стая, която е специално пригодена -  в нея няма изложени експонати, а само вградени в стените пейки, където можете да отпочинете, а акустиката е неповторима.  Накрая можете да завършите културната обиколка с чаша кафе на първия етаж, откъдето може да погледате към пазара, където се правят истинските бонбони Моцарт и към крепостта Хоензалцбург.