3 1 1 1 1 1 Rating 3.00 (1 Vote)

elizabethДнес светът изпрати една от най-големите легенди на киноизкуството за последния век.

Елизабет Тейлър почина на 79-годишна възраст в Лос Анджелис, съобщиха световните агенции.

Печелила две награди Оскар, икона за Холивуд с ролите си в "Клеопатра", "Кой се страхува от Вирджиния Улф", "Котка върху горещ ламаринен покрив", "Бътърфилд, 8". Снимала се е в повече от 50 филма.

 

Фотограф: Ричард Аведон

Удостоена с Орден на Британската империя. Наградена е два пъти с Оскар за най-добра женска роля. Тя е първата актриса, чийто хонорари се изчисляват на милиони долари.

Тя се нарежда на 7-мо място сред 100-те най-добри актриси за всички времена.

Елизабет се ражда в сравнително заможно семейство на американци, пребиваващи в Лондон. За първи път се снима в киното на 9 годишна възраст. През 1963 година става първата актриса, която минава границата на един милион долара за ролята си във филма Клеопатра. Именно там се среща и се снима заедно с бъдещия си съпруг Ричард Бъртън.

Тейлър е призната за една от най-красивите жени и най-добри актриси. Родена е на 27 февруари 1932 г. в Лондон, но семейството й се премества през 1939 г. в Лос Анджелис заради Втората световна война, която започва в Европа. Дебютира в киното още на 10 години.

През целия си живот има сериозни здравословни проблеми, включително проблеми с алкохола и пристрастяване към лекарства, и претърпява различни операции. През 1961 година за малко не умира от пневмония.

Тейлър водеше и активна анти СПИН-кампания чрез фондация, носеща нейното име..

Погребението на кинолегендата ще е по-късно през седмицата на частна церемония. Семейството помоли почитателите на звездата, вместо цветя, да изпращат пожертвования на фондацията “Елизабет Тейлър“.

elizabethtaylor