5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)

parislelouvre3Има едно място на десния бряг на Сена, днес превърнало се в едно от най-посещаваните места на света - Лувъра. Като повечето дворци- музеи във Франция, историята му е доста вълнуваща и днес привлича хиляди не само с нея, но и с изключителната си архитектура и богата колекция.

Комплексът на Лувъра е строен векове наред, като най-значимата му скорошна промяна е проектът „Grand Louvre“, при който е отворено северното крило на сградата, използвало до края на 80-те години на миналия век от правителствените служби, а в центъра на двора е поставена стъклена пирамида, която служи като главен вход за целия комплекс.

През 1190г. Филип II издига върху това място замък с крепост, за да защити Париж срещу набезите на викингите. Строежът на останалата част от двореца е започнат през 1546г. от Франсоа I, който го изгражда в ренесансов стил. Когато през 1672г. Луи XIV се мести в двореца Версай, Лувъра  се превъща в  място за излагане на кралските сбирки. През 1692г. в него са настанени Кралската академия за скулптура и Академията за надписи и художествена проза, които се помещават в Лувъра през следващите почти 100 години.

По време на Френската революция Лувърът е преобразуван в публичен музей, а кралските колекции са обявени за национална собственост. Музеят е открит през 1793г., за отбелязването на първата годишнина от края на монархията, с изложба от 537 картини и 184 предмета на изкуството, 3/4 от които са от кралските колекции, а останалата част от конфискувани църковни имоти.

През 1799 Наполеон І започва изграждането на северното крило на сградата, събирането на експонати нараства значително, благодарение на успешните военни кампании, а Лувърът е преименуван на "Musée Napoléon". След поражението на Франция при Ватерло, бившите собственици на вещите си ги изискват обратно и много произведения, конфискувани от войските на Наполеон, са върнати на първоначалните им притежатели, но администрацията на Лувъра скрива голяма част от експонатите в качеството им на частни колекции.

До 1944 Лувърът придобива експонати основно чрез подаръци и дарения, най-голямото сред които е  колекцията на барон Ротшилд, дарена на музея през 1935г., след неговата смърт. Днес тя запълва самостоятелна зала и съдържа 40 000 гравюри, 3 000 картини и 500 илюстрирани книги.

В момента Луварът притежава около 400 000 експоната, 35 000 от които са изложени. Основните раздели на музея са 8: "Източни древности и ислямско изкуство", "Египет", "Гърция, Етрурия и Рим", "Скулптура", "Предмети на изкуството", "Живопис", "Графични изкуства", "Изкуство на Океания, Азия, Африка и доколумбова Америка".

Източник: Травелблог