free tracking

Операта открива сезона с постановка на "Цар Калоян"

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)

orig_290142_bgОперата на големия български композитор Панчо Владигеров е написана по сюжет от историческия роман на известната писателка Фани Попова – Мутафова. Либретото е на поета Николай Лилиев. През повече от седемдесет-годишната си сценична история единствената опера на Панчо Владигеров „Цар Калоян” се е превърнала в класика.

Спектакълът се посвещава на 110 години от рождението на гениалния български композитор и на маестро Асен Найденов, пръв дирижирал творбата на премиерата и през 1936 г.

Сюжет

В катедралния храм в Търново. За да укрепи наскоро освободилата се от Византия българска държава, младия цар Калоян е сключил уния с папа Инокентий. С този политически акт той цели да предпази страната си от нахлуването на кръстоносците и същевременно да насочи вниманието си само към стремежите на Византия отново да покори българите. Папата е изпратил кардинал да короняса Калоян за цар на българите. Калоян е щастлив, че с това България официално се признава за свободна държава. Народът радостно приветства своя цар. Едва приключила коронацията и вестоносец съобщава, че латинския император Балдуин е нахлул с кръстоносците в българските земи. Възмутен от вероломството на латините, Калоян заповядва на болярите веднага да съберат войските си, които сам ще предвожда.

В царските покои. Младата царица, куманката Мария, постоянно тъгува за мъжа си. Зоя, придворната дама на царицата, напразно се опитва да я утеши с песните си. Гадателката Каля също не може да разведри с предсказанията си Мария, а танцуващите кумански девойки още повече я дразнят и тя ги изпъжда. Внезапно долитат тревожни викове - в далечината се виждат приближаващи се войски. Всички мислят, че това са нахлуващи латини, но тревогата се заменя с радост - завръща се Калоян със победоносните си войни. Българският цар е срази неприятеля при Адрианополис и е пленил император Балдуин.

Пред стените на Търново. Народът радостно посреща победителите. Царицата придружена от придворните също е дошла да посрещне Калоян. Горд и щастлив от голямата победа, царят заповядва да свалят оковите на знатния пленник, сам му връща меча и когато Балдуин дава дума, че няма да се опита да избяга, го нарича свой гост. Имераторът, койт не очаква такова благородство от страна на Калоян е истински трогнат. Започва радостен народен празник.

Градина пред двореца Царевец. Калоян отново е заминал с войските си да брани родните земи. По време на дългите отсъствия на царя, Мария се е влюбила в Балдуин, който свободно се разхожда из Царевец. В името на своята любов царицата е готова на всичко. Сега тя причаква Балдуин в градината. Императорът, въпреки че не е затворник, преживява тежко пленничеството си. Той тъгува за своите близки останали в родината му. Когато Мария идва при него, той и разказва своите страдания. Отначало царицата му изказва своите съчувствия, а после му признава любовта си. Балдуин е смутен. Когато Мария му рпедлага своята помощ, за да избяга при условия, че я вземе със себе си, той с взъмущение отказва - дал е клетва да не бяга, а като рицар не може да злоупотреби с благородството на Калоян.

Кулата на Балдуин. В мрачната кула императорът живее уединено. Мария още не е загубила надежда да спечели любовта на латинеца. Сега преоблечена като монах, тя се промъква при него. Царицата отново му разкрива чувствата си и предлага на Балдуин да избягат заедно. Пленникът отговаря гордо и студено, че предпочита пленничеството пред безчестието. Озлобена Мария замисля отмъщение. Отива си, обхваната от жажда за мъст. В кулата се вмъква един монах, пристигнал тайно от Фландрия и донася вести на пленника. Балдуин дава на монаха писмо, което да предаде на жена му. В нео той разказва всичко за своя живот в Търново.

В царския дворец. Калоян се е завърнал от поход. Мария, която не може да прости на Балдуин, че е отхвърлил любовта и, казва на Калоян, че по време на отсъствието му плененият император непрестанно я е преследвал с любовните си ухажвания. Дори се усмелил да и предложи да избягат заедно. Калоян е възмутен. Той заповядва латинецът веднага да бъде убит, като за смърта му възвестят с църковните камбани. Мария тържествува. Влиза вестоносец, който носи писмото, което е намерено у заловения фламандски монах. Калоян извиква преводача и го кара да преведе писмото. От написаното от Балдуин научава цялата истина. Дълбоко развълнуван от подлостта на жена си, царят заповядва веднага екзекуцията на Балдуин да бъде спряна. В този миг проехтяват камбаните. Мария скрита зад завеста е чула всичко. Тя разбира, че имамата и е разкрита и се пробожда с кинжала си. Калоян е потресен...

 

Източници: Нац. Опера и Балет, Уикипедия

Мода и Суета

10 "престъпления" срещу хубавата кожа
Общоизвестна истина е, че безупречната кожа се дължи на комбинация от добри гени и правилни грижи....

Домашни маски с пчелен мед за млада кожа
Медът съхранява младостта на кожата, а с няколко козметични трика можете да извлечете основните...

Късите прически са хит на сезона
Както всяка година модната тенденция за прическите далеч не е една. Така е и този сезон,...

Да сготвим вкусно

Сандвич с авокадо
Продукти: за 4 сандвича4 филийки пълнозърнест хлябмасло за намазване на филийките1/4 авокадо50 г...

Плодово парфе
Продукти: 5 яйца10 с.л. захар5 с.л. брашно3 ч.л. желатин2 кофички плодово кисело мляко1 компот от ягоди

Здраве и Красота

Добрият сън помага за стройна фигура
Тайната на стройната фигура може отчасти да е свързана с доброто спане през...

Полезни храни през лятото
Лятото е сезонът, в който спазването на диети е най-наложително, но в същото...