5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)

vladimirВладимир Куш, наричан още „руският Салвадор Дали“, е роден в  Москва през 1965 година. Според неговите думи, започнал да рисува, когато бил на 3-4 години, а когато навършил 7 години, започнал да посещава художествена школа. В нея царяла абсолютна творческа свобода. Никога не натрапвали на учениците чуждо мнение и никога не ги критикували. Детската фантазията раждала чудновати изображения и децата били поощрявани да ги създават. Така, на 14 години, младият Куш се увлякъл по сюрреализма и след завършване на школата, постъпил в Московския художествен институт.

През цялото време, влиянието на баща му било огромно. Бащата на Владимир бил математик и в разсъжденията си изхождал от близостта между математиката и изкуството.Той обяснявал, че сюжетът на художественото произведение, трябва да наподобява ключ (код), с чиято помощ може да се реши задачата. А щом това е така, този код трябвало да бъде ясен и прозрачен като кристал, за да обхване същността на предмета.

Специалистите причисляват платната на Куш към сюрреалистичното направление в живописта, но самият художник определя своя стил като "метафоричен реализъм". Ето какво казва Владимир Куш за творчеството си: "Работейки над картините, открих за себе си език, който е понятен за всички. Аз не лъжа. Рисувам не просто мили, сантиментални картинки, а се опитвам да изразя нещо, понятно за всички. Нещо, което оставя топла следа в душата!"


vladimirkush2

vladimirkush7

vladimirkush8

vladimirkush9

vladimirkush11

vladimirkush13

vladimirkush17

vladimirkush22

vladimirkush24

vladimirkush25

vladimirkush33

vladimirkush35

vladimirkush36

vladimirkush37

vladimirkush39

vladimirkush40

vladimirkush42

vladimirkush43

vladimirkush46

vladimirkush49

vladimirkush51

vladimirkush57

vladimirkush56

 

Информация: wikipedia.org

Снимки: http://www.vladimirkush.com/home.php