Жител на Тексас е арестуван за намерение да "унищожи интернет"

Скандал Добави коментар

По данни на Министерството на правосъдието на САЩ 28-годишният жител на Тексас Сет Аарон Пендли е бил арестуван по подозрение, че е възнамерявал да взриви центъра за данни на Amazon.

© Foudefoot6, Pixabay

Младежът е задържан, след като се опитва да закупи експлозиви С-4 от агент на ФБР под прикритие. Разследващите смятат, че мъжът е искал да го използва, за да извърши атака срещу комплекс за данни на Amazon Web Services, през който ежедневно преминава до 70% от световния интернет трафик.

Според американските медии в такъв комплекс за данни се намират всички големи интернет компании. Жителят на Тексас е бил проследен, след като ФБР е получило оплакване от загрижен гражданин, който е забелязал подозрителни съобщения от някакъв с никнейм Дионис (Dionysus) в интернет форум.

Той пише, че иска да проведе малък експеримент, който да предизвика голям шум. Форумът е "американска патриотична социална мрежа", чиито потребители, наред с други неща, се застъпват за притежаването и носенето на огнестрелни оръжия.

Освен това ФБР получава от анонимен източник имейл адреса на същия Дионис, който се оказва регистриран на Пендли (Pendley). В края на януари 2021 г. Пендли се регистрира в Signal, за да се свърже с друг анонимен източник. Този източник разказва на ФБР за плановете на мъжа да използва С-4, за да разруши центъра за данни и да "унищожи интернет".

Информаторът запознава Пендли с фалшив доставчик на експлозиви, който е агент на Бюрото под прикритие. Пендли изразява надежда, че "ще успее да свали олигархията, която е на власт в Съединените щати". На 8 април той е задържан, след като взема устройство, което прилича на експлозив С-4.

Ако бъде признат за виновен, Пендли ще бъде осъден на до 20 години затвор.

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър