Защо мъжете не искат да носят маски за лице?

Любопитно Добави коментар

Проучване показа, че мъжете са по-малко склонни да носят маски от жените.

© Сн.: Pixabay

В периода, през който здравните власти призовават да се спазват противоепидемичните норми, се забелязва, че предимно мъжете или са поставили неправилно маските си, или изобщо не носят такива. Статистиката показва, че на всеки 6 мъже има приблизително по 1 жена, която не спазва тези правила.

Американско проучване установи, че по време на пандемията мъжете в САЩ носят маски по-рядко от жените, защото не искат да изглеждат слаби и беззащитни.

Мъжете обикновено се страхуват по-малко от коронавируса, тъй като вярват, че не са в опасност, а в същото време според статистиката мъжете по-трудно прекарват COVID-19. Статистиката на смъртните случаи сочи, че от над половин милион смъртни случая в света, причинени от COVID-19, повече от половината са мъже. Във всяка страна между 51% до 68% от смъртните случаи са мъже.

Изследване, публикувано в американското научно списание "Behavioral Science & Policy" показва, че мъжете са по-малко склонни да носят маски и изпълняват препоръките на експертите да поддържат социална дистанция от жените. Това проучване за пореден път потвърди констатациите на учени, които в пика на първата вълна на пандемията откриха, че мъжете смятат, че носенето на маска е признак на слабост.

"Мъжете като цяло се страхуват по-малко от коронавирусна инфекция, отколкото жените, вярвайки, че не са застрашени. Въпреки че COVID-19 статистически засяга мъжете по-сериозно, отколкото жените" казва Валерио Капраро, доктор по медицина и преподавател в Лондонския университет.

Между 28 април и 4 май учени от Лондонския университет и институт в Бъркли, Калифорния сравняват мненията на 2459 души, включително 1266 мъже (51,48%) и 1183 жени (48,10%), и 10, които не разкриват пола си.

Участниците са помолени да оценят намеренията си да носят маска за лице на публично място по скалата от 0 (категорично не съм съгласен) до 10 (категорично съгласен). Те трябвало също така да опишат емоциите си, докато носят маска, като изборът им е варирал между „готино“, „не е готино“, „срамно“ и „признак на слабост“.

На въпрос дали смятат, че носенето на маска за лице "не е готино", мъжете отговарят средно 5,03 от 10, в сравнение с 4,67 за жените. Мъжете са по-склонни да се съгласят с твърдението, че „носенето на маска за лице е срамно“ и е признак на слабост.

Изследването разкрива също, че и мъжете, и жените са по-мотивирани да носят маска за лице, ако законът ги задължава да го правят.

Да припомним, че от утре влиза в сила заповед на Министерството на здравеопазването за задължително носене на маски на открито.

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: #маска #коронавирус