Защо изпитваме остра болка в зъбите, докато хапваме сладолед

Здраве Добави коментар

Учени смятат, че са разбрали защо някои хора изпитват пронизваща болка, когато хапват сладолед или пият много студени напитки, съобщи Би Би Си.

Специалистите са открили клетки и сигнали в чувствителни зъби, които засичат големите температурни различия и предизвикват болка в зъбите и промени в мозъка. Хората с кариеси са по-уязвими.

Резултатите от изследването, проведено под ръководството на проф.Катарина Цимерман, бяха публикувани в сп. "Сайънс адвансис".

"Щом има налице молекула, която да се атакува, има възможност за лечение", каза проф.Цимерман.

"Мишената" е наречена TRPC5 и екипът на проф.Цимерман от университета "Фридрих-Александър" в Германия я е проследил до специфичните клетки одонтобласти, разположена между пулпата и твърдата външна част на зъба, състояща се от дентин и зъбен емайл.

Емайлът не е чувствителен за разлика от дентина. Дентинът достига до пулпата, където са разположени нервни клетки. Ако дентинът бъде засегнат в резултат на кариес или възпаление на венците, стимули като промяна в температурата или някои течности предизвикват болка. Учените са изследвали хора и мишки, за да установят как се заражда и развива болката, като са записвали случващото се в клетките и нервите.

"В човешките зъби с кариеси открихме огромен брой TRPC5 канали и затова смятаме, че създаването на блокер за TRPC5, който да се поставя локално на зъба чрез лепенка или дъвка вероятно би помогнало много за облекчаване на болката и хиперчувствителността на дентина", каза проф.Цимерман.

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: #сладолед