Загубата на обоняние се среща по-рядко при вариант Делта на новия коронавирус

Здраве Добави коментар

Загубата на обоняние се среща по-рядко при заразените с варианта Делта на новия коронавирус, предаде ТАСС, като цитира руския вирусолог Сергей Нетесов, завеждащ лабораторията по бионанотехнологии, микробиология и вирусология на Новосибирския държавен университет.

New visualisation of the Covid-19 virus
New visualisation of the Covid-19 virus
© Fusion Medical Animation

Много по-често срещани при индийския вариант на Ковид-19 са стомашно-чревните проблеми, казва в интервю за изданието "Известия" Нетесов.

"Има по-малко хора (включително заразените с варианта Делта) с нарушени обоняние и вкус, а стомашно-чревните симптоми са по-чести," отговаря той на въпрос дали индийският вариант на новия коронавирус има нови симптоми.

Според Нетесов това се дължи на факта, че е настъпила мутация в шиповидния протеин, а заедно с това се променя и начинът, по който си взаимодейства с клетките.

"Очевидно той започва да се свързва по-добре с тях. Такива клетки има в белите дробове, по стените на кръвоносните съдове и в червата. Много е вероятно точно това да води до промяна в симптомите", добави той.

Вирусологът отбеляза, че вече е доказано, че вариантът Делта се размножава по-бързо в организма на заразените.

"Това става ясно от данните, предоставени от повече от една държава. Затова и заболеваемостта нараства дори в страни, където има високо ниво на ваксинация", обяснява още вирусологът Сергей Нетесов.
Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: # Covid-19 #коронавирус