Южноафриканският Covid-19 е по-устойчив на ваксината на Пфайзер

Здраве Добави коментар

Южноафриканският вариант на коронавируса SARS-CoV-2 е способен в някои случаи да преодолее защитата на ваксината на "Пфайзер", което я прави по-малко ефикасна срещу тази разновидност, пише вестник "Едиот ахронот".

Изданието се позовава на съвместно изследване на университета в Тел Авив с медицинския център "Клалит". В проучването са били сравнени данни на 400 души, ваксинирани с първа или и с двете дози пациенти, при които две седмици след имунизацията или повече е бил открит коронавирусът. Техните резултати били сравнени с данните на 400 неваксинирани заболели. Било установено , че при пациентите, получили и двете игли, показателят на разпространение на южноафриканския щам се оказали осем пъти по-високи, в сравнение с неваксинираните. Съотношението било 5,4% срещу 0,7 процента. Това показва, че ваксината е по-малко ефикасна срещу южноафриканския вариант, в сравнение с оригиналния коронавирус и неговия британски вариант, който в момента е преобладаващ в Израел.

"Открихме непропорционално по-висок показател на южноафриканския щам сред ваксинираните с втора доза в сравнение с неимунизираните", заяви един от авторите на изследването Ади Щерн от университета в Тел Авив. Специалистката отбеляза, че учените са разполагали със сравнително малка подборка от данни, тъй като южноафриканската мутация на коронавируса е доста рядка в Израел и обхваща около 1 процент от случаите.

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър