Яденето на пуканки в киносалона разсейва от филма

Любопитно Добави коментар

Яденето на пуканки в киносалона пречи на фокусирането върху филма, защото мозъкът се насочва към удоволствието от храната, твърдят нидерлански учени, цитирани от "Дейли мейл".

© Corina Rainer

Сладките удоволствия обаче помагат да бъде намалена досадата от чакането на опашка.

Учените от факултета по мениджмънт в университета "Еразъм" в Ротердам са анализирали 10 изследвания на различни преживявания, като при някои имало изкушаваща храна - бисквити или десерти, при други - не. След това участниците са посочили доколко са се насладили на преживяното.

Единият от експериментите бил по време на концерт и проверил доколко публиката се разсейва от предложените шоколадови бисквити.

"Компаниите нарочно използват храна, за да доставят удоволствие на клиентите. Например в лунапарковете, киносалоните, концертните зали се предлага храна. Нашето изследване обаче показа, че тази стратегия може да е погрешна. За да е доволен и щастлив човек, трябва напълно да потъне в преживяваното - обяснява д-р Ан-Катрин Клесе от екипа. - Изследването ни дава насоки как околните фактори могат да повлияят отрицателно върху положителното преживяване на клиента".
"Важно е да бъдат осигурени условия, при които потребителите напълно да бъдат ангажирани. Така се извлича максималното от слушането на концерт например. Наличието на изкушаваща храна е пагубно, защото разсейва хората - те си мислят какво ще опитат и така намалява насладата от това, което са дошли да преживеят."

Във втори експеримент хората, които се занимавали с изкуство, като гледали в същото време снимка на бисквита, се забавлявали много по-малко от тези, които не били разсейвани по този начин.

В трети есперимент студенти в столова получили десерта си, преди да са приключили с основното ястие. Те се насладили много по-малко на храната от оставените да приключат спокойно с порцията си.

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: #кино