Хората, които не се интересуват от околната среда, са по-малко емоционални

Любопитно Добави коментар

Проучване на Мичиганския университет установи, че хората, върху които изображения на щети, нанесени на околната среда не оказват влияние, са по-малко емоционални и емпатични като цяло, съобщи електронното издание "МедикълЕкспрес".

TIME IS RUNNING OUT!
TIME IS RUNNING OUT! © Tobias Rademacher

В поредица от онлайн експерименти в САЩ дипломантът Логан Бикел и професорът по психология Стефани Престън изследват емоционалните реакции на повече от 600 души в различни ситуации.

Те установят, че хората, които не се притесняват, когато гледат снимки на увреждане на околната среда - например петролни разливи, горящи в залив, не се чувстват зле и от други снимки, включително плачещи бебета, бедстващи, ранени спортисти, ранени войници и дори мухлясала храна.

Резултатите от проучването предполагат, че липсата на загриженост за околната среда у някои хора може да не свързана с политически убеждения или да отразява специфична незаинтересованост към околната среда. Вместо това тя е характерна за по-широката им емоционална палитра, казва Престън.

"Като се има предвид, че усещането ни за риск и решенията ни се ръководят силно от емоциите, по-безстрастните хора са по-малко склонни да отделят ресурси за тази бавно нарастваща криза", каза тя.

Резултатите от изследването са публикувани в списание "Eмоушън".

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър