Холандски шедьовър откраднат за трети път

Любопитно Добави коментар

Крадци отново откраднаха картина “Две смеещи се момчета” от 17-ти век на холандския майстор Франс Халс от музей край Утрехт.

Произведението на изкуството, оценено на 18 милиона долара от един експерт и датиращо от 1626 г., е откраднато от музея Hofje van Aerden близо до град Утрехт преди разсъмване в четвъртък, като крадците са проникнали в сградата през задната врата.

Картината, изобразява две смеещи се момчета с халби бира, преди това е била открадната от същия музей през 2011 и 1988. Първият път на полицията са и била необходими три години, за да намерят творбата. През 2011 полицията успява да я открие след шест месеца, когато крадците правят опит да я продадат.

"Около 3:30 ч. Алармата се изключи и патрул отиде в музея", се казва в изявление на полицията.

Служителите не успели да намерят заподозрените, но отбелязват, че вероятно са проникнали в музея през задната врата.

"След като управителят на музея предоставил достъп до района и сградата, се оказа, че задната врата е била отворена със сила и една картина е била открадната", се казва в съобщението на полицията.

Това е втора кражба на картина от холандски музей, затворен за посещение заради пандемията на коронавирус, след като през март, произведение на Ван Гог бе откраднато от музея Singer Laren.

Полицията заяви, че е започнала "широко разследване" с участието на криминалисти и експерти по кражби на предмети на изкуството. Те проверяват камерите и разговарят със свидетели и местни жители.

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър