"Върджин Хайпърлуп" разработва масов транспорт на бъдещето

Технологии Добави коментар

В пустинята северно от Лас Вегас дълга бяла метална тръба е положена в подножието на планините и обещава един ден да предизвика революция в транспорта, предаде Ройтерс.

На това място "Върджи Хайпърлуп", сред партньорите в която е "Върджин груп" на Ричард Брансън, разработва технология за пътнически капсули, които ще се движат със скорост от 1200 км/ч във вакуумни тунели с помощта на магнитна левитация.

"Усещането ще е като в самолет при излитане и набиране на скорост", каза съоснователят и главен изпълнителен директор на компанията Джош Гайгъл, който показа ексклузивно на Ройтерс капсулата, използвана при тестовия пробег през ноември на в тунела, дълъг 500 метра.

"Няма да има дори турбуленция, защото нашата система е напълно способна да реагира на всяка турбуленция", каза Гайгъл и допълва, че белите материали и огледалото за обратно виждане помагат капсулата да изглежда по-голяма и "по-гостоприемна" за новите потребители.

"Тази капсула е олицетворение на това как превръщаме една идея в нещо реално, в което можем да седнем", каза Гайгъл.

Капсулата ще побира 28 пътници и може да се пригоди за кратки или дълги дестинации, както и за товарни превози.

Макар всичко все още да е на ранен етап, Гайгъл прогнозира да започне да се използа през 2027 г. "Това ще бъда първата форма на транспорт за сто години, която ще предизвика революция в транспорта, също както навремето са го сторили автомобилите, влаковете и самолетите", каза той.

Ракетният изследовател Робърт Годар е автор на идеята за вакуумния влак в началото на 90-те години. Франция се опитва да разработи "аеровлак" през 60-те и 70-те години, но липсата на средства погребва проекта. Предприемачът Илон Мъск разпалва отново интереса към идеята през 2013 г., когато поставя рамката как би трябвало да работи новата система. Гайгъл по онова време работи в "СпейсЕкс" на Мъск и казва, че сега технологиите наваксват. Но тогава нужните акумулатори, електроника и сензори не били напълно готови.

"Върджин Хайпърлууп" планира първо да разработи пътнически маршрути в Индия, където транспортната система е пренатоварена, както и в Саудитска Арабия, където липсва инфраструктура.

"Всичко започва с двама души, които се возят с "Хайпърууп" и завършва със стотици милиони хора, ползващи "Хайпърлуп" през двадесетте години на този век", каза Гайгъл.

Капсулата ще част от изложбата "FUTURES" в Музея Смитсониън за история на изкуствата и индустрията във Вашингтон в края на лятото.

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: #Върджин Хайпърлуп