Варненският военноморски музей подреди интересна изложба

Свежо Добави коментар

Във Военноморския музей беше открита изложба „Екстремност и сигурност на море с 18-ти дивизион“ по повод 70 години от създаването на 18-ти дивизион кораби със спомагателно назначение от състава на Флотилия бойни и спомагателни кораби.

© Любомир Бенковски - Бенджи , Bulphoto

Изложбата във Военноморския музей посветена на тези, които работят в екстремни условия, като осигуряват безпрепятственото провеждане на бойната подготовка във Флота и са винаги в готовност да спасяват човешки живот.

Разнообразието на задачите, които изпълнява дивизионът е представено чрез водолазно снаряжение, включително най-модерната екипировка за подводна дейност, елементи от корабно оборудване, флагове, корабни модели, различни документи и др.

Сред експонатите внимание заслужават снаряжението на среден водолаз, щурвалът на хидрографски кораб, батитермографът от аварийно-спасителен кораб „Протео“, отличията на кораба-герой от Втората световна война „Христо Ботев“, който сега е в състава на дивизиона.

Разказът за историята на формированието продължава в открита експозиция на музея чрез документални кадри от всекидневието на моряците, много от които са непознати за широката публика.

Изложбата е подготвена с изключителното съдействие на командването и прякото участие на моряците от дивизиона и може да бъде разгледана до 25 юни 2021 г.

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: #Варна