Ваксините удвояват шанса за безсимптомно развитие на коронавирусната инфекция

Здраве Добави коментар

Британските лекари установиха, че ваксинираните пациенти два пъти по-често прекарват Ковид-19 безсимптомно и с 66 процента по-рядко се нуждаят от хоспитализация в сравнение с неваксинираните, съобщи ТАСС.

In this 2020 photograph, captured inside a clinical setting, a health care provider places a bandage on the injection site of a patient, who just rece...
In this 2020 photograph, captured inside a clinical setting, a health care provider places a bandage on the injection site of a patient, who just received an influenza vaccine. The best way to prevent seasonal flu, is to get vaccinated every year. Centers © CDC

Резултатите от изследването на учените от Кингс колидж в Лондон са публикувани в списание "Лансет Заразни болести".

Вероятността от безсимптомна форма на Ковид-19 се увеличава с 63 процента след първата доза ваксина и с 94 процента след втората имунизация. Вероятността от хоспитализация на ваксинирани пациенти е със 70 процента по-ниска в сравнение с неваксинираните болни.

За година и половина от възникването на пандемията се появиха голям брой малки мутации в генома на коронавируса. Някои от тези "печатни грешки" в структурата на РНК значително увеличават заразността на SARS-CoV-2. Възникването на вариантите породи опасения, че в близко бъдеще могат да се появят такива, които са устойчиви на действието на ваксини и антитела за хората, които са преболедували. Водени от подобни съображения, британските лекари под ръководството на Клеър Стивс, старши изследовател в Кингс колидж, проучиха първите данни за това как масовата ваксинация на населението влияе върху хода на коронавирусната инфекция.

Изследването е обхванало повече от 1,2 милиона британци, които са се съгласили да инсталират специално приложение на телефона си, с помощта на което да информират учените дали са се ваксинирали срещу новия коронавирус и дали впоследствие са се заразили с него. От декември миналата година до началото на юли тази година около 970 000 участници са получили две дози от някоя от ваксините на "Пфайзер", "Модерна", "АстраЗенека".

Сравнително малък брой ваксинирани британци са се заразили с новия коронавирус след ваксинация - 0,5 процента за получилите една доза и 0,2 процента от напълно ваксинираните. В допълнение към това, учените са регистрирали рязко намаляване на честотата на явни форми на Ковид-19 и вероятността от дългосрочни симптоми на болестта.

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: #коронавирус # Covid-19