Ваксината на "Пфайзер" може да защитава само частично срещу варианта Омикрон

Здраве Добави коментар

Вариантът Омикрон на новия коронавирус може частично да убягва на защитата от две дози на ваксината на "Пфайзер"/"Бионтех", каза ръководителят на лаборатория в Африканския здравен институт в РЮА, цитиран от Ройтерс.

Изследване на кръвта от хора с две дози от ваксината и преболедували Ковид-19 показа, че в повечето случаи те са били способни да неутрализират варианта. Това насочва, че бустерна доза от ваксината може да помогне срещу инфекцията.

Алекс Сигал, професор в Африканския здравен институт написа в Туитър, че има "много голям спад" в неутрализирането на варианта Омикрон в сравнение с по-ранните.

Лабораторията е анализирала кръвта на 12 мъже, ваксинирани с две дози от ваксината на "Пфайзер"/"Бионтех". Резултатите от изследването са публикувани на страницата на лабораторията в интернет, но не са рецензирани.

Кръвта от петима от шестимата, които са боледували от Ковид-19 и са ваксинирани, все още е неутрализирала варианта Омикрон.

"Резултатите са по-добри от очакваното. Колкото повече антитела има човек, толкова по-добър е шансът да има защита от Омикрон" - пише Сигал в Туитър.

Лабораторията не е изследвала кръв от хора с бустерна доза, защото такава още не е налична в РЮА.

Според ръкописа лабораторията е наблюдавала намаляване от 41 пъти на нивата на неутрализиращи антитела срещу варианта Омикрон.

Сигал допълни в Туитър, че числото вероятно ще бъде променено след допълнителни експерименти.

Макар и неутрализиращите антитела да са показател за имунна реакция, според специалистите други клетки, като В- и Т-клетките също се стимулират от ваксините и помагат за защитата срещу коронавируса.

Предварителните данни не показват ваксината да е по-малко способна да предотвратява тежко заболяване или смърт. Докато продължават лабораторните изследвания, ззпълнителният директор на "Бионтех" Угур Шахин каза миналата седмица: "мислим, че е вероятно хората да имат значителна защита срещу тежко боледуване, причинено от Омикрон."

Вариантът Омикрон беше открит първо в РЮА миналия месец. Той предизвика тревоги по цял свят за нова вълна на Ковид-19. Световната здравна организация го класифицира като предизвикващ безпокойство, но каза, че засега няма данни да са необходими специфични ваксини срещу него.

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър