Ваксината на "Новавакс" срещу Covid-19 е над 90% ефективна

Здраве Добави коментар

Американската компания "Новавакс" обяви, че ваксината й срещу Ковид-19 е над 90% ефективна при различните варианти на вируса, предаде Ройтерс.

taking sinovac covid-19 vaccination injection
taking sinovac covid-19 vaccination injection
© Mufid Majnun

Данните са от клинични изпитвания на препарата, проведени сред 30 000 доброволци в САЩ и Мексико.
Експерименталната ваксина на "Новавакс", която е на протеинова основа, е показала 93% ефективност при най-разпространените варианти на Covid-19, сред които британския, индийския, бразилския, южноафриканския, казват от компанията. Препаратът е около 70% ефективен при варианти, които учените от "Новавакс" не могат да идентифицират.

Протеиновите ваксини са конвенционални. При тях се използват пречистени части от вируса, за да се стимулира имунен отговор. Такива са ваксините срещу коклюш и херпес зостер.

Клиничните тестове на "Новавакс" са показали, че ваксината е 91% ефективна при доброволци с висок риск да развият тежка инфекция и 100% ефективна за предотвратяване на средно тежки и тежки случаи на Covid-19.

От "Новавакс" казват, че като цяло ваксината се понася добре от участниците в изпитванията. Страничните ефекти включват главоболие, умора, болки в мускулите, но те са в лека форма. При малък брой участници в клиничните тестове на препарата са констатирани тежки странични ефекти.

Ваксината все още не е одобрена за употреба в нито една страна.

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: # Covid-19 #коронавирус