Учени разкриха тайната на неустоимия кучешки поглед

Любопитно Добави коментар

Не можете да устоите на изпълненото с обожание изражение на кучето си, когато моли за лакомство? Ново проучване разкрива ключови анатомични характеристики, които обясняват какво прави кучешките лица толкова очарователни, пише сайтът Физ.орг.

© Matthew Henry

Изследването също така показва, че хората са допринесли за способността на кучетата да формират лицеви изражения през хилядолетията на селективно развъждане.

"Кучетата се различават от другите бозайници с реципрочната си връзка с хората. Тя може да се демонстрира чрез взаимен поглед - нещо, които не се наблюдава между човека и други опитомени бозайници като коне или котки", обяснява водещият автор на изследването Ан Бъроус от университета "Дюкейн" в Питсбърг, САЩ. "Нашите предварителни констатации дават възможност за по-задълбочено разбиране на ролята, която лицевите изражения играят във взаимодействията и комуникацията между кучетата и хората", допълва тя.

Кучетата и вълците са тясно свързани помежду си. Въпреки че остава неясно кога точно се е случило, учените изчисляват, че двата вида са се разграничили генетично, когато хората са започнали да развъждат селективно вълци - първият вид, който някога е бил опитомен.

Новото изследване се фокусира върху анатомията на малки мускули, използвани за формиране на лицеви изражения, известни като миметични мускули. При хората тези мускули сe контролират от "бързо съкращаващи се" миозинови влакна. Те се свиват бързо, но също така бързо се уморяват. Това обяснява защо можем да формираме изражения на лицето бързо, но не и да ги задържаме дълго. Мускулните клетки с повече "бавно съкращаващи се" влакна са по-ефективни за дълги, контролирани движения и не се уморяват толкова бързо.

За целите на изследването специалистите са сравнили миозиновите влакна в проби от лицеви мускули от вълци и домашни кучета. Резултатите показват, че подобно на хората, и кучетата, и вълците имат лицеви мускули, в които преобладават бързо съкращаващи се влакна. При вълците обаче има по-висок процент на бавно съкращаващи се влакна в сравнение с кучетата.

"Тези разлики предполагат, че наличието на по-бързи мускулни влакна допринася за способността на кучето да комуникира ефективно с човека", отбелязва Бъроус. "По време на процеса на опитомяване хората може да са развъждали кучета селективно въз основа на лицеви изражения, които са били подобни на техните собствени. Така с течение на времето кучешките мускули са еволюирали, за да станат "по-бързи", което допълнително е подобрило комуникацията между кучетата и човека", допълва тя. По-доброто общуване обяснява защо хората намират кучешките изражения за толкова привлекателни.

Наличието на повече бързо съкращаващи се мускулни влакна осигурява по-голяма подвижност на лицето и по-бързо движение на мускулите. Това позволява извършването на малки движения като повдигането на вежди, и кратки, мощни мускулни контракции, свързани с лаенето. Бавно съкращаващите се влакна, от друга страна, са важни за продължителни мускулни движения, каквито вълците използват, когато вият.

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: #домашни любимци