Учени подготвят видри за живот в естествена среда с помощта на хранителни пъзели

Любопитно Добави коментар

Учени от Великобритания използват хранителни пъзели, за да покажат как видрите се учат една от друга, пише в. "Гардиън".

© mana5280

Експертите се надяват, че проучването може да подпомогне усилията за опазването на видрите и по-специално за повторното въвеждане в дивата природа на животни, отгледани в плен.

Видрите могат да се учат една от друга, но все пак предпочитат сами да решават някои пъзели, показва изследването на специалисти от университета на Ексетър.

Известно е, че полуводните бозайници са много социални и интелигентни същества, но настоящото проучване дава нова представа за техния интелект.

За целите му изследователите са дали на видри "кутии-пъзели", някои от които са съдържали позната храна, а други - непозната естествена плячка - крайбрежни раци и сини миди, защитени от твърди външни черупки.

За познатата храна - кюфтета, любима на азиатските късоноктести видри, участвали в изследването - учените са предвидили пет различни вида кутии, като методът за извличане на храната се е променял във всеки вариант, например издърпване на механизъм или отваряне на капак.

Непознатата храна е създала допълнителни проблеми, тъй като видрите не са знаели дали раците и мидите са безопасни за консумация и не са имали опит в изваждането им от черупките.

За да решат дали храната е безопасна и желана за консумация, тестваните животни са наблюдавали внимателно как останалите проверяват какво има в кутиите и са копирали действията, ако другите видри са опитвали лакомствата.

Въпреки това животните са посветили повече време на опити да разберат как сами да извадят месото от черупките и по-малко са разчитали на действията на себеподобните си. От 20-те видри, участвали в проучването, 11 са успели да извадят месото и от трите вида естествена плячка.

Чрез този експеримент учените се надяват да разберат как видрите се справят с непознатата храна в естествената си среда и как взаимодействат в група. Това ще им помогне да обучават отгледани в плен животни да оцеляват в дивата природа и да участват в програми за приспособяване и опазване на вида.

"Тестовите субекти показаха, че могат да се адаптират към нова среда и да се научат да търсят храна. Съдейки по резултатите, си струва една видра да бъде обучена, преди да бъде пусната на свобода, и тя ще предаде тази информация на други", казва водещият автор на изследването Алекс Саливерос.

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър