Учени откриха различия в генетичната активност при еднояйчните близнаци

Любопитно Добави коментар

Шведски учени установиха, че има различия в генетичната активност при еднояйчните близнаци и затова само единият от тях може да страда от диабет тип 2, съобщи електронното издание "Медикъл експрес".

© Sharon McCutcheon

Откритието е на изследователи от университета на Лунд. В проучването участват 14 двойки близнаци от Швеция и Дания, като единият от тях страда от диабет тип 2. Участниците са на средна възраст 68 години. Установено е, че диабетиците са и с по-висок индекс на телесна маса в сравнение със своя брат или сестра.

Учените анализират биопсии на мастни тъкани, взети от близнаците-доброволци с цел да открият причината само единият да развие диабет тип 2.

Получените данни показват, че ген, отговорен за производството на специфична микроРНК - микроРНК-30, е по-малко активен при близнаците с диабет тип 2. В резултат на това те имат по-ниски нива на микроРНК-30 в мастната тъкан в сравнение с техните братя и сестри.

Това е констатирано и при участници в контролната група от 28 души с диабет тип 2 и други 28, които не страдат от него. Тези хора не са били биологично свързани помежду си.

"Успяхме да потвърдим получените резултати при лица, които нямат близнаци и това доказва, че откритията ни важат за всички хора," казва Ема Нилсон, която работи в сферата на епигенетиката и диабета в университета на Лунд.

Тя е и сред водещите автори на изследването.

Шведските учени също така правят експерименти, при които намаляват нивото на микроРНК-30 при отгледани в лабораторни условия мастни клетки, за да видят как влияе върху способността им да поемат глюкоза.

"Нашето изследване може да бъде стъпка по пътя към нови възможности за лечение, при които микроРНК се използва като активно вещество в препарати за терапия на пациенти с диабет тип 2. Вече се провеждат клинични изпитвания, при които микроРНК се тества като лекарство срещу рак, например," обяснява Ема Нилсон.
Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър