Учени определиха как ваксината на "АстраЗенека" може да предизвиква тромби

Здраве Добави коментар

Учени от Германия и Норвегия установиха независимо едни от други как ваксината на британско-шведската копания "АстраЗенека" може да предизвиква тромби, макар и рядко, съобщи в. "Уолстрийт джърнъл".

Covid-19 Vaccine Bottle Mockup (does not depict actual vaccine).
Covid-19 Vaccine Bottle Mockup (does not depict actual vaccine).
© Daniel Schludi

Експертите са стигнали до заключението, че лекарството може да предизвика автоимунна реакция, която провокира образуването на кръвни съсиреци. Това може да служи като обяснение за отделните случаи на тромбоемболични усложнения при някои от ваксинираните в Европа.

"Най-вероятната хипотеза е, че тази конкретна ваксина (на "АстраЗенека") предизвиква рядка автоимунна реакция, която произвежда антитела, а те след това взаимодействат с тромбоцитите, но не знаем защо това се случва", каза д-р Робърт Кламрот, заместник-председател на Германското дружество за изследване на тромбоза и хемостаза.

Според експертите е възможно усложнението да бъде открито с помощта на кръвен тест. То трябва да се лекува с разредители на кръвта и имуноглобулин.

Изследванията на германските и норвежки учени още не са публикувани. Проф. Андреас Грейнахер от германския екип заяви, че е предал резултатите за публикуване в медицинското сп. "Лансет".

Редица държави спряха употребата на ваксината на "АстраЗенека" заради съобщенията за образуване на кръвни съсиреци поради нарушения на кръвосъсирването при ваксинирани, но някои вече я възобновиха. На свой ред компанията "АстраЗенека" увери, че ваксината й е безопасна и подчерта, че констатациите й се основават на проучване на здравния статус на повече от 17 милиона души, ваксинирани в ЕС и Великобритания.

Европейската агенция по лекарствата обяви ваксината на "АстраЗенека" за безопасна и ефективна на 18 март.

Консултативният комитет по безопасност на ваксините на Световната здравна организация (СЗО) също заключи, че ползите от ваксинацията с нея надвишават рисковете.

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: #коронавирус #ваксина