Цветовете в дома

Свежо Добави коментар

Често, когато влизам в различни домове, аз не се чувствам изненадана от интериора, декорациите или дори от натрупаните натурии в малките ъгълчета на стаиите...Чудела съм се дали това е случайно или просто зависи от финансовите възможностите на човека..., но едва ли! С времето се убеждавам, че характера и индивидуалността на човек подсъзнателно диктуват подредбата на дома, обзавеждането, та дори и цветовете, които той подбира, за жилището си, и за целият си свят...
Светлите и не особено наситени нюанси се избират от по - пасивни, по - подредени хора, за които домът трябва да е абсолютно практичен, а цвета в него е почти маловажен. Тъй като такива нюанси са сравнително по - лесни за поддръжка и по - евтини като вариант се избират масово.
Обикновено те са решение на семпли домове, в които се държи най - много на чистотата.
Предпочитани подови настилки са теракота и линолеум, поради лесната поддръжка, но грижливо застлани с някое многоцветно килимче. В такива жилища често се срещат от старите секции, високи до тавана, които според обитателите са "практични, защото събират много". Такъв тип хора са свикнали да натикват цялата натурия събирана с години ("защото може да потрябва") в тези огромни гардероби и да излагат на показ всякакви сувенири и сервизи по разни прозрачни витринки.
Това издава консерватизъм, пестеливост, показност, дори и простоватост. Но все пак трябва да отбележа, че при някои семейства тази облик на дома е обусловен от комунистическия манталитет...Топлите цветове като зелено, жълто, оранжево са цветовете, избирани от хора, които обичат домашните уют и топлина. Може би, за да се постигне жизненост и по - висок тонус в дневната се съчетават поне два такива цвята. От тези домове лъха топлина и спокойствие, характерни за хората, които твърдят, че живеят спокойно и дори щастливо. Кухните на такива жилища са претъпкани от цветни пластмасови изделия, а стените на дневните са заляти с различни картини, пана и украшения, много често изработени от членове на семейството. Често в такива домове няма точно изразен стил в обзавеждането. Срещат се както ултрамодерни мебели, така и старомодни вехтории. Някак си в този тип домове си личи привързаността на обитателите му към вещите, към спомените, към миналото. Настиката най - често е ламинат или натурален паркет, без килими които да отежняват безгрижния живот в къщата. В такива къщи могат да се видят различни "безвкусни" дивани с шарена дамаска и заоблени форми, както и ниски секции в неутрални цветове и издялани дръжки. Рядко в такива жилища може да се намери някакъв контраст, както и някое свободно кътче. Обитателите често са хора, които се лутат между минало и настояще, търсейки себе си...Червено, черно, сребристо, златисто, петролено зелено, наситено лилаво се избират от по - агресивни хора, които работят много и живеят на бързи обороти. Често това са лесно избухливи и малко сприхави хора, които винаги знаят какво искат, но... не винаги довеждат нещата докрай. В такива домове преобладават никелирани и хромирани повърхности, съчетани със стъкло, какато и комбинации от дърво - стъкло, дърво - метал. В такъв тип жилища атмосферата е по - скоро като в заведение, без излишни чувства, без топлина, но все пак изискана. Декорациите са пищни, всякаш някой се опитва да замести семейният уют, с добре аранжирани икебани, аристократични и в същото време модерни вази и изискани стъкленици. Излъчването на домът е някак студено, но въпреки това много стилно и модернистично. За домове, в които се забелязват различни тъмни цветове (например индиго, тъмно кафяво)съчетани с бяло мога да кажа, че изглеждат не само студени, но някак дезинфекцирани. Прекалената чистота и подреденост, издават страховете и фобиите на обитателите.
И въпреки всичко казано по - горе всеки дом си има своето очарование и грабва по - свой собствен начин.
Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър