Традиционното корейско ястие кимчи снижава риска от усложнения при COVID-19

Здраве Добави коментар

Традиционната пикантна корейска туршия кимчи, която се приготвя от кисело зеле, снижава риска от усложнения при Ковид- 19, предаде ТАСС.

© Unsplash / Portuguese Gravity

Агенцията цитира проучване на екип, ръководен от проф. Жан Буске, професор в берлинския университет "Шарите". Специалистите пулмолози потърсили причините, поради които е била констатирана ниска смъртност от Ковид-19 в страните от Североизточна Азия, в това число и в Република Корея. По време на изследванията екипът констатирал, че жителите на тези страни консумират много туршии и лютиви подправки. Започнали задълбочени проучвания на тяхното действие върху човешкия организъм.

Оказало се, че в корейската туршия кимчи се съдържат голям брой лактобактерии, полезни за храносмилането. Ястието е богато на антиоксиданти и вещества, които укрепват имунитета и препятстват развитието на Ковид-19. Това са предимно сулфорафанът, алицинът, капсацинът и джиднджеролът, които се съдържат съответно в зелето, лютите чушки и джинджифила. Проф. Буске твърди, че тази комбинация облекчава в значителна степен протичането на Ковид-19, като едновременно с това смекчава симптомите на заболяването като кашлица, затруднено дишане и диария.

Учените провели клинични изследвания с 15 участници с Ковид-19. От тях проличало, че съдържащите се в кимчи подправки потискат симптомите, но техният ефект многократно се увеличава именно благодарение на ферментиралото пекинско зеле - главната съставка на туршията.

Редовната консумация на големи количества кимчи помага за снижаване на нивата на ACE-2- фермента в мембраните на клетките на белите дробове. Те се използват от коронавируса като "врата" за проникване в човешкия организъм

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: #коронавирус