СЗО: Ваксините предотвратяват смърт от вариант Делта на новия коронавирус

Здраве Добави коментар

Имунизацията предотвратява тежкото протичане на инфекцията и леталния изход от варианта Делта на новия коронавирус, заяви главният научен съветник в Световната здравна организация (СЗО) Сумия Сваминатан, цитирана от ТАСС.

In this 2020 photograph, captured inside a clinical setting, a health care provider places a bandage on the injection site of a patient, who just rece...
In this 2020 photograph, captured inside a clinical setting, a health care provider places a bandage on the injection site of a patient, who just received an influenza vaccine. The best way to prevent seasonal flu, is to get vaccinated every year. Centers © CDC

На брифинга експертката от СЗО Мария ван Керкхов обърна внимание, че в страните с високи нива на ваксинирани вариантът Делта циркулира в общности с малко имунизирани срещу Ковид-19 хора, в които не се спазват мерките за предотвратяване на разпространението на заболяването.

На този етап СЗО не вижда необходимост от допълнителни, бустерни дози от ваксините. "Данните, с които разполагаме, не говорят за това, че са необходими бустерни дози. Прилагането им не бива да се смята за приоритет", каза Сваминатан.

Подобна позиция изложи и директорът на програмата за извънредни ситуации в СЗО Майкъл Райън.

"Това напомня на ситуация, в която човек със спасителен пояс се опитва да си надене още един в момент, когато другият човек няма никакъв спасителен пояс", каза той.

Силно заразният вариант Делта на новия коронавирус се разпространява по-бързо от "колективната реакция" срещу него на здравните власти в страните по света, заяви генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус.

Той подчерта, че има решение на проблема с Делта и с други опасни разновидности на вируса - за това е нужно бързо да се увеличат мащабите за тестване за коронавируса, осигуряване на кислород, лечебни материали, ваксини индивидуални защитни средства за болниците и медицинския персонал, както и разширяване на изследванията за разработка на нови инструменти в борбата с пандемията.

Според генералния директор на СЗО сега "75 на сто от всички ваксини са използвани в десет страни по света, а държавите с ниски доходи са ваксинирали едва 2 на сто от населението си".

Гебрейесус каза, че в историята на човечеството е настъпил "момент на крайна уязвимост", като редом с пандемията то се сблъсква и с други извънредни ситуации - бедствия, конфликти и промени в климата.

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: #коронавирус # Covid-19