Създателите на "Despacito" спечелиха дело за авторски права

Скандал Добави коментар

Окръжният съд във Флорида отхвърли иска на музиканта Нютън Кортес, който обвини създателите на хита "Despacito" в нарушение на авторските права, съобщи Billboard.

Окръжният съд във Флорида отхвърли иска на музиканта Нютън Кортес, срещу създателите на хита "Despacito" Луис Фонси, Деди Янки, Ерика Ендер и „Universal Music Group” с обвинение в нарушение на авторските права.

„Секретарят е инструктиран да прекрати това дело“, се казва в решението на съдия Катлийн Уилямс, позовавайки се на жалба, подадена от Кортес на 8 юли 2019 г.

В жалбата си недоволният музикант твърди, че текстът на песента "Despacito", излязла през 2017 г.,прилича на негово парче от 2006 г. със същото заглавие. Сред фактите, той посочва, че в станалата хит песен са използвани думи и кратки фрази от неговото произведение.

Нютън Кортес поиска да му бъдат изплатени 20 % от авторските възнаграждения, 50 000 долара „като обезщетение за неправомерно използване” и 150 000 долара за нанесени морални щети.

Малко след внасянето на жалбата Янки, Фонси, Ендер и „Universal” внесоха молби тя да бъде отхвърлена. В края на крайщата след сравняване на двете произведения, експертизата е установила, че те „са сходни само по отношение на незащитени елементи”, което даде основание на съдията да отхвърли жалбата на Кортес.

"Despacito" в изпълнението на Луис Фонси и Деди Янки стана един от най-големите хитове на всички времена, а видеото е най-гледано в историята на YouTube – почти 7 милиарда пъти.

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: #Despacito