Световноизвестният цигулар Даниел Хоуп ще свири със Софийската филхармония

Афиш Добави коментар

Световноизвестният цигулар Даниел Хоуп ще свири за първи път у нас. Събитието е на 15 април в зала "България", съобщиха от Софийската филхармония.

В концерта ще участва и Александрина Пендачанска с финалната сцена от операта "Саломе" на Рихард Щраус.
Хоуп, чиито домашни концерти Europe@Homeо бяха гледани от стотици хиляди почитатели на класиката по време на извънредното положение, в София ще представи Концерта за цигулка на Бенджамин Бритън.

В програмата ще звучи и откъс от операта "Тристан и Изолда" на Рихард Вагнер в изпълнение на националния оркестър. Диригент на вечерта е Григор Паликаров.

В продължение на 30 години цигуларят Даниел Хоуп шества по света, прославян като виртуозен солист с артистична гъвкавост, посветен и на хуманитарни каузи. Носител е на Европейската музикална награда за музика за 2015 г., чиито предишни получатели са Даниел Баренбойм и Берлинската филхармония. Хоуп се изявява като солист на големи световни оркестри и диригенти, като сам ръководи и редица цигулкови ансамбли.

От началото на сезон 2016/17 г. е музикален директор на камерния оркестър в Цюрих, а от сезон 2018/19 г. е и музикален директор на камерния оркестър "Нов век" в Сан Франциско. През 2019 г. става художествен директор на катедралата Frauenkirche в Дрезден, а от 2020 г. е президент на Beethovenhaus Bonn - почетна длъжност, следваща стъпките на Курт Мазур и Йозеф Йоахим.

Даниел Хоуп израства в Лондон, учи цигулка в Highgate School и Кралската музикална академия при Захар Брон, Ицхак Рашковски и Феликс Андриевски. Работил е с диригенти като Курт Масур, Валерий Гергиев и Кристиан Тилеман, както и с най-големите симфонични оркестри в света - в Берлин, Бостън, Чикаго, Париж, Лондон, Лос Анджелис и Токио. Посветен на съвременната музика, Хоуп е правил поръчки за над 30 произведения, радвайки се на близък контакт с композитори като Алфред Шнитке, Тору Такемицу, Харисън Биртвистъл, София Губайдулина, Дьорд Куртаг, Питър Максуел-Дейвис и Марк-Антъни Търнидж.

Той е сред най-активно записващите изпълнители на класическа музика - с над 25 собствени албума. Неговите записи са спечелили редица награди, сред които и множество номинации за "Грами". Записът му на преработката на Макс Рихтер на "Годишните времена" на Вивалди, който стига номер 1 в класацията в над 22 държави, е с 250 000 продадени копия, като един от най-успешните класически записи от последно време. Хоуп е ексклузивен артист на Deutsche Grammophon от 2007 г.

През 2017 документалният филм "Даниел Хоуп - звукът на живота" е прожектиран в кината в Европа и в киносалоните в Австралия и Северна Америка. Автор е на четири бестселъра, публикувани в Германия. Редовно пише за Wall Street Journal, както и сценарии за съвместни изпълнения с актьорите Клаус Мария Брандауер и Миа Фароу. В Германия води седмично радиопредаване за канал WDR3 и е куратор от сезон 2016/17 г. на собствен салон Hope@9pm, музикално и токшоу с гости от културата и политиката в Konzerthaus Berlin.

Свири на "Гуарнери дел Джезу" от 1742 г., предоставена му от анонимно семейство от Германия.

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър