Швейцарски учени разработиха нов кръвен тест за антитела срещу Covid-19

Здраве Добави коментар

Швейцарски учени разработиха нов кръвен тест, който е достатъчно чувствителен, за да установи количеството на неутрализиращите антитела срещу вируса SARS-CoV-2, съобщи изданието "МедикалЕкспрес".

© CDC

Изследването позволява да се установи нивото на защита срещу различните варианти на новия коронавирус, както и да се следи количеството им с течение на времето.

Разработката на учените от университетската болница в Лозана дава нови възможности за проследяване на имунитета, придобит в резултат на преболедуване от новия коронавирус или от поставена ваксина.

Кръвните тестове откриват наличието на антитела срещу вируси като SARS-CoV-2. Някои антитела показват само дали пациентът е бил изложен вече на заразата или е ваксиниран, а други - известни като неутрализиращи антитела - осигуряват имунитет срещу инфекция или повторно заразяване.

Неутрализиращите антитела са много важни в борбата срещу Covid-19, защото защитават клетките от вируса. Те пречат на шиповидния протеин на SARS-CoV-2 да се закрепи за клетките и да влезе в човешкия организъм.

Швейцарският тест за антитела е изключително чувствителен и много точен начин за измерване на това до каква степен антителата могат да попречат на шиповидния протеин да се закрепи за клетките и вирусът да влезе в организма.

Разработката на новия кръвен тест е представена в авторитетното издание "Сайънс транслейшънъл медисин".

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: # Covid-19 #коронавирус