Сок от червено цвекло сваля кръвното

Здраве Добави коментар

Проведен наскоро научен опит показва, че изпиването на чаша сок от червено цвекло всеки ден помага да се намали кръвното налягане, съобщиха информационните агенции.

Изследването е направено в тесен кръг от 15 мъже и 15 жени, разделени в две групи, на които е предлагана чаша сок от цвекло или плацебо.

Лекарите записват всекидневно показателите от измерването на артериалното налягане на доброволците. След две седмици повтарят процедурата, като сменят местата на участниците в изследването - тези, които са пили сок от цвекло, този път получават плацебо, и обратното.

Шест часа след изпиването на сока от цвеклото и при мъжете, и при жените се забелязва тенденция към намаляване на систолното (горната граница) артериално налягане. При анализа на резултатите само при мъжете се оказва, че то е намалено средно с 4,7 mmHg.

Според експертите полученият ефект се обеснявва със съдържащите се в цвеклото нитрати, които попадайки в човешкия организъм, се превръщат в азотен оксид. Той от своя страна разширява кръвоносните съдове, което води до намаляване на артериалното налягане. Според диетолога Норман Хорд хората, склонни към повишено кръвно налягане, е добре да консумират цвекло или листни зеленчуци.

Все пак е добре да се знае, че сокът от червено цвекло може да доведе и до странични ефекти като гадене и световъртеж. Затова поне в началото задължително се консултирайте с личния си лекар, който ще ви обясни как, кога и колко сок да пиете. Обикновено се започва с малки дози - около 100 мл дневно, най-добре смесен със сок от моркови, ябълки или друг плод. Задължително се пие, след като е престоял поне час и половина в хладилник. Това ще "убие" част от лечебните вещества, но ще си спестите евентуални неприятни странични ефекти.

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър