Слънчевата светлина обяснява разликите в броя на смъртните случаи от COVID-19

Здраве Добави коментар

Слънчевата светлина може да обясни очевидните разлики в броя на смъртните случаи от COVID-19

© unsplash

Данни от силно засегнати страни като Великобритания, Италия и САЩ предполагат, че по-слънчевите райони "са свързани с по-малко смъртни случаи от COVID-19", предаде ДПА.

Изследването на специалисти от Единбургския университет, публикувано в сп. "British Journal of Dermatology", показва, че "по-високата експозиция на ултравиолетово излъчване А (UVA) е свързана с по-ниска смъртност от COVID-19".

Вижте повече

Британският вариант на Covid е 1,32 пъти по-заразен

Коефициентът на разпространение на британския вариант на коронавируса в Япония се оказа 1,32 пъти по-висок в сравнение с първоначално разпространения, съобщи японската обществена телевизия.

Екипът сравнява смъртните случаи, свързани със заболяването в САЩ от януари до април 2020 г., с нивата на ултравиолетово излъчване за почти 2500 американски окръга, преди да повтори методологията за Великобритания и Италия.

Трите страни отчитат едни от най-високите в света проценти на смъртни случаи, свързани с пандемията, както на глава от населението, така и абсолютни, въпреки значителното им намаляване през летните месеци.

Повечето страни в Азия и Африка съобщават за относително малко смъртни случаи на глава от населението през цялата пандемия.

"Връзката между смъртността от COVID-19, сезона и географската ширина е поразителна; тук предлагаме алтернативно обяснение на това явление", казва съавторът на проучването Крис Дибен.

Вижте повече

Ваксините срещу Covid-19 трудно могат да се сравняват по ефективност

Дали някоя от ваксините срещу Covid-19 е по-ефективна от останалите? Отговор на този въпрос дават експерти пред Асошиейтед прес.

Изследователите отбелязват, че са контролирали възможното въздействие на витамин D, който е масово цитиран като инхибитор на COVID-19. Той се нарича "слънчевият витамин", тъй като човешкото тяло произвежда по-големи количества от него, когато кожата е изложена на слънце.

"Излагането на слънчева светлина може да намали смъртността от COVID-19 независимо от витамин D", казва екипът.

Други скорошни открития придават тежест на теорията, че времето, прекарано на открито, намалява вероятността от заболяване от COVID-19.

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: #коронавирус #covid-19