Шумът от уличното движение и ветрогенераторите стимулира мозъка по време на сън

Любопитно Добави коментар

Спящите хора реагират на шума от ветрогенераторите и от уличното движение, но в повечето случаи той не ги буди, установи изследване на университета "Флиндърс" в Австралия, цитирано от "МедикълЕкспрес".

© Isabella and Zsa Fischer

Изследователите са анализирали чрез електроенцефалограми мозъчните вълни на 23-ма млади здрави хора под въздействието на триминутни записи на шум от ветрогенератори и от улично движение, възпроизведени при различна сила на звука (33, 38 и 43 децибела). Резултатите са публикувани в специализираното издание "Джърнъл ъв слийп рисърч".

"Отбелязвайки промените в мозъчните вълни, установихме, че доброволците реагират сходно на ветрогенераторите и уличния шум, особено когато звукът е по-висок. По време на лек сън забелязахме, че ниските нива на шум от ветрогенератори предизвиква по-голяма мозъчна активност в сравнение с шума от уличното движение при същата сила на звука", обясни ръководителят на изследването Клеър Дънбар от университетския медицински изследователски център.

Въздействието на звуците обаче било кратко, като мозъчните вълни на повечето изследвани се върнали към основната дейност - съня, около тридесет секунди след началото на всеки шум и малцина от участниците в изследването се събудили.

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: #сън