Седмицата на модата в Париж се завръща към спектакъла

Суета Добави коментар

След Ню Йорк, Лондон и Милано е ред на Париж да се завърне към модния спектакъл с около 30 присъствени дефилета и внушителни експозиции, посветени на модата, предаде Франс прес.

© Raden Prasetya

Седмицата на модата в Париж ще се проведе от 27 септември до 5 октомври.

"Всички големи къщи ще бъдат тук с малки изключения, очакват се нови марки, усеща се този апетит за физическо присъствие, за шоу, след месеци на здравна криза и затваряне", отбелязва Паскал Моран, изпълнителен президент на френската Федерация на висшата мода и модата.

От 97 модни къщи, регистрирани в официалния календар, една трета канят на своите дефилета публика, която трябва да предостави здравен пропуск.

"Ив Сен Лоран" - първата голяма къща, която напусна официалния календар по време на кризата с Ковид-19, се завръща с дефиле във вторник вечерта.

"Диор", "Шанел", "Ермес", "Луи Вюитон" също залагат на физически присъствени шоута. Модна къща "Живанши" ще организира първото "реално" шоу на новия си творчески директор - американецът Матю Уилямс, който внесе нотка на уличен стил в историческата френска марка, въплъщение на аристократичния шик.

Присъствено ще бъде и дефилето на модна къща "Баленсиага", която облече риалити звездата Ким Кардашиян за бала на музея "Метрополитън" миналата седмица.

Сред дизайнерите, които са решили да направят виртуални презентации, са французойката Марин Сер и белгиецът Дрис Ван Нотен. По време затварянето заради коронавирусната пандемия двамата стилисти лансираха манифест за по-отговорна мода, подкрепен от стотици малки модни къщи.

От Париж ще отсъстват модна къща "Селин" начело с художествения си директор Еди Слиман, който смята, че седмиците на модата са отживелица, както и дизайнерката Стела Маккартни.

Подиумите няма да са единствените, чрез които модата ще достигне до публиката в Париж. Музеят за декоративни изкуства (MAD) е домакин от 30 септември на изложба, посветена на творческата "лудост" на Тиери Мюглер, считан за пионер на дефилето-спектакъл.

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър