Рибари от Йемен откриха в тялото на кашалот амбра за 1,5 милиона

Клюки Добави коментар

Група от 35 йеменски рибари извлече от храносмилателната система на кашалот рядка амбра - твърдо вещество, наподобяващо восък, което се използва в парфюмерията като фиксатор на аромата, съобщи Би Би Си.

Само до 5 процента от кашалотите могат да съдържат амбра.

Само до 5 процента от кашалотите могат да съдържат амбра.

© Snappy Shutters, Unsplash

На рибарите не се е наложило да ловят едрия морски бозайник. Кашалотът е намерен изхвърлен на брега на Аденския залив в южната част на Йемен, един от най-бедните региони в света.

"Ако откриете амбра в кашалот, това е истинско съкровище. Един наш добър приятел извика всички на брега призори, казвайки, че там има изхвърлен кашалот и може да има амбра в него. Когато се приближихме до животното, почувствахме много силна миризма. Решихме да го отворим. Оказахме се прави, наистина имаше амбра. Миризмата беше неприятна, но разбрахме, че ни обещава много пари", разказва един от рибарите.

Експертите оценяват находката на рибарите на 1,5 милиона долара. "Живеем изключително зле. Никога не сме мислили, че ще успеем да намерим нещо толкова ценно и че то ще струва толкова скъпо", споделя друг участник в "операцията" по извличането на амбрата от кашалота.

"Купих си къща, в която ще се преместя с бъдещата ми съпруга. Някой си купи кола или лодка", разказва друг рибар. Освен това рибарите са раздали пари, получени от рядката находка, на всички нуждаещи се в родното им село.

Амбрата, наричана "повръщано от кашалот", но също и "плаващо злато", е широко използвана през цялата история в медицината и парфюмерията.

Според експерти само до 5 процента от кашалотите могат да съдържат амбра. Тези едри морски бозайници се храни главно с калмари, съдържащи хитинови плочи, които са много вредни за червата на бозайниците. Следователно животното произвежда вещество, което улеснява преминаването на калмарите през храносмилателния му тракт. В някои страни продажбата на амбра е забранена от закона.

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър