Сръбската класика "Радован Трети" с премиера в Младежкия театър

Афиш Добави коментар

Сръбската класика "Радован Трети" ще има премиера в Младежкия театър "Николай Бинев" на 7 април, съобщиха от трупата.

По думите им "Радован Трети" е "сериозна комедия" за живота на човек, напуснал идиличния си роден край в провинцията, за да заживее в апартамент на 12-ия етаж, в един от хилядите нови блокове в града - "вертикална улица", в която животът за никого не е това, което би желал да бъде, но и нищо никога не се променя. Живот, в който царуват абсурдът, комичните недоразумения и омразата, но, в който винаги остава място и за малко магия.

Радован Трети (Валентин Танев) живее със съпругата си Руменка (Гергана Христова), тъста си Станислав (Стефан Мавродиев), двете си дъщери - Георгина (Августина-Калина Петкова), която е бременна от пет години, тъй като родителите й не й позволяват да роди извънбрачно дете от член на омразното вражеско съседско семейство Вилотич и Катица (Ния Кръстева), която е шофьор на междуконтинентален хладилен камион и цял живот е била възпитавана като момче.

В тази балканска "трагична трагедия за самопредателството" се появяват още множество персонажи, които ще ви разсмиват, натъжават, объркват, омагьосват и развълнуват, разказват от екипа на постановката.

Тя е написана от сръбски драматург Душан Ковачевич през 1973 г. и се превръща в легенда на югославския театър. Авторът е известен не само като драматург, но и като сценарист на множество югославски, а впоследствие и сръбски филми, сред които балканската класика "Ъндърграунд" на режисьора Емир Костурица. Филмът беше отличен с наградата "Златна палма" на кинофестивала в Кан.

Анастасия Събева е режисьор на българската версия на "Радован Трети", която не се препоръчва за лица под 16 години. Сценографията е на Ивайло Николов, а музиката - на Асен Аврамов. В спектакъла има хореография (Александър Манджуков) и въздушна акробатика (Емил Видев). Участват още Ахмед Юмер, Кирил Недков, Юлиян Петров и Веселина Конакчийска.

DVD обложка на сръбската постановка Radovan III

DVD обложка на сръбската постановка Radovan III

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър