За и против сладоледа

Здраве Добави коментар

Въпреки общоизвестния факт, че съдържа голямо количество калории и може да доведе до напълняване, сладоледът си остава любим десерт на хората по света, особено през горещите летни месеци.

За успокоение на онези, които не могат да му устоят, се оказва, че консумирането му носи и някои ползи - ако, разбира се, е умерено.Ето как по-конкретно звучат те и какви биха могли да бъдат вредите от прекаляването със сладолед:

Съвети


>> Избирайте марки сладолед, които са ви добре известни, и четете внимателно съдържанието върху опаковката. Ако изброените съставки ви звучат като извадени от химическа лаборатория, е препоръчително да потърсите друг продукт, в който да няма толкова химикали.  
>> По правило, колкото по-семпла е дадена храна, толкова по-малко изкуствени здраве за и против сладоледасъставки съдържа. Това важи с пълна сила и за сладоледа. Чашка или фунийка ванилов например, ще съдържа много по-малко вредни съставки, ако се консумира без добавени към него заливки и аромати. Същото важи и за сладоледите в кутия. Препоръчително е поне в повечето случаи да залагате на по-простите разновидности, предлагани от висококачествена марка. Вкъщи можете преспокойно да добавяте към тях различни пресни плодове - ягоди, малини, праскови, кайсии, череши, сливи, пъпеш и т.н.
>> Избягвайте да купувате нискомаслени и обезмаслени сладоледи, както и такива без съдържание на захар. Имайте предвид, че като компенсация за загубата на текстура и аромат, в повечето случаи те съдържат голямо количество изкуствени съставки. Вкъщи обаче можете да си приготвите сладолед с ниско съдържание на захар и мазнини. За тази цел просто намалете съдържанието на захарта колкото е възможно повече, така че да не се отрази на вкуса, и използвайте половин доза нормално и половин доза обезмаслено мляко. Ако ви се струва, че сладоледът не е достатъчно сладък, можете лесно да поправите това, като го консумирате с нарязани в него парченца от любимия си плод.
>> Ако имате алергия към млякото, консумацията на сладолед може да доведе до запушване на носа ви или до хрема, така че е препоръчително да го избягвате. Абсолютен мит е обаче, че яденето на сладолед причинява кашлица и настинка - това широкоразпространено твърдение е оборено от многобройни проучвания.

Ползите

Източник на енергия

Въпреки че съдържанието на хранителни съставки в сладоледа варира според вида и марката, като цяло той е отличен източник на енергия, тъй като е изключително богат на въглехидрати, както и на протеин. Американски учени са установили, че в половин чаша ванилов сладолед се съдържат 137 килокалории енергия - почти двойно повече, отколкото в половин чаша пълномаслено мляко.

Източник на витамини и минерали

Колкото и изненадващо да звучи, в сладоледа се съдържат някои важни витамини и минерали. Той е особено богат на калций и фосфор, като половин чаша осигурява около 10% от препоръчителното дневно количество от тях за възрастен човек. Витамините, които се съдържат в сладоледа, пък са A, B1, B2, B6, B9, B12, C, D, E, както и малко количество K.

здраве за и против сладоледаВредите

Съдържание на мазнини

В сладоледа се съдържа голямо количество млечни мазнини, които увеличават нивото на т.нар. лош холестерол в кръвта. А, както е добре известно, колкото по-високо е то, толкова по-голям е риска от сърдечен удар или заболявания на сърдечно-съдовата система. Другата твърде неприятна последица от консумирането на прекалено много сладолед, която никак не е за пренебрегване, е увеличаването на теглото.  

Съдържание на захар

Освен мазнини сладоледът съдържа и голямо количество захар. В тази връзка лекарите предупреждават, че прекалената му консумация може да доведе до немалко здравословни проблеми, сред които затлъстяване, кариеси, забавяне на метаболизма, заболявания на черния дроб, диабет.  

Съдържание на лактоза

Хората, които страдат от т.нар. лактозна непоносимост, трябва да бъдат особено внимателни с консумацията на сладолед - особено ако приемат добавки, които им помагат да контролират това си състояние. В противен случай има опасност да си докарат проблеми с храносмилането.

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър