През 2020 година се е увеличил броят на мечките в Пиренеите

Любопитно Добави коментар

Популацията на мечките в Пиренеите продължава да се увеличава, като са били преброени 64 екземпляра, от които 16 мечета, съобщава Франс прес.

© ?? Janko Ferlič

Агенцията цитира доклад на френската Мрежа за проследяване на кафявите мечки, която наблюдава популацията на тези животни в споменатия планински масив.

"Това е рекорд, никога досега не бяха констатирани 9 раждания в Пиренеите откакто се проучват кафявите мечки в този регион", отбелязват специалистите от Мрежата.

Популацията на тези животни непрекъснато расте от 1995 година насам, когато по тези места не се наброяваха повече от 10 екземпляра. През 2019 година преброените мечки са били 58. Но природозащитниците предупреждават, че сегашните 64 животни не са една устойчива популация. За това са нужни 50 мечки, активно участващи във възпроизводството, като те трябва да са носители на едно добро генетично разнообразие.

Природозащитниците са окуражени и от факта, че сегашната популация е нанесла незначителни щети на местните стада домашни животни. А нападенията на мечките често изкарват на протести животновъдите и те живеят в конфликтни отношения с тях. В това отношение положителен опит има Испания, където стадата са добре защитени през нощта и зорко охранявани от кучета през деня, припомня агенцията.

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър