Прекалено слабите хора не са по-активни от тези с нормално тегло

Здраве Добави коментар

Хората с нисък индекс на телесна маса не са по-активни физически от тези, чиито показатели отговарят на смятаните за нормални параметри, сочи китайско изследване, цитирано от електронното издание Юрикалърт.

© Christopher Campbell

Досега повечето проучвания за затлъстяването са фокусирани върху анализ на индивиди с висок индекс на телесна маса (ИТМ), но учени в Китай решават да използват различен подход. Те изследват тези с много нисък ИТМ.

Откритията им показват, че участниците в проучването всъщност са значително по-малко активни от хората с ИТМ в нормални граници, което противоречи на общоприетото мнение, че имат метаболизъм, допринасящ да са доста дейни. Освен това специалистите установяват, че тези индивиди консумират по-малко храна в сравнение с лица със стандартен ИТМ.

"Очаквахме да открием, че тези хора са наистина активни и имат висок метаболизъм, отговарящ на голям прием на храна", казва Джон Спийкман, един от авторите на изследването и професор в Института за напреднали технологии в град Шънчжън и в университета на Абърдийн. "Оказва се, че се случва нещо съвсем различно. Те консумират по-малко количество храна и имат по-ниска активност, както и изненадващо по-висок от очаквания метаболизъм в състояние, свързани с повишени показатели на хормони на щитовидната жлеза."

В проучването участват 173-ма души с нормален ИТМ (от 21,5 до 25) и 150, при които ИТМ е под 18,5 и са класифицирани като индивиди със "здравословно поднормено тегло".

Специалистите използват въпросници, за да отсеят хората с хранителни разстройства, както и тези, които казват, че умишлено спазват диета и заразените с ХИВ. Изключени са също лица, загубили тегло в последните шест месеца, което потенциално е в резултат на заболяване или на прием на лекарство. Участват обаче онези, които споделят, че "спортуват мотивирано", макар че едва четирима от 150-те казват, че го правят.

Участниците са наблюдавани в продължение на две седмици, като е проследена консумацията на храна и физическата активност.

Изследователите установяват, че в сравнение с контролна група, която има нормален ИТМ, здравите индивиди с тегло под нормата консумират 12% по-малко храна. Те също са значително по-малко активни - с 23%. В същото време обаче имат по-висок метаболизъм, включително повишен разход на енергия в състояние на покой и по-голяма активност на щитовидната жлеза.

"Тези много слаби хора имат ниски нива на активност, но показателите им за сърдечно здраве, включително за холестерол и кръвно налягане, са много добри", отбелязва водещият автор на проучването Сумей Ху от Пекинския университет по технологии и бизнес.

Изследователите отчитат някои ограничения при проучването, сред които липсата на анализ на вида консумирани продукти от участниците или чувството им на ситост. Те обаче проследяват приема на хранителни вещества.

Научният екип се е заел да разшири изследванията, като проследи и тези индикатори.

Данните от изследването са публикувани в изданието "Сел метаболизъм".

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър