Преди да умре в изгнание, Наполеон се бори да опази паметта за приноса си

Любопитно Добави коментар

Изложба в музея "Инвалидите" в Париж за 200-годишнината от смъртта на Наполеон разкрива детайли от живота му в изгнание, за смъртта му и усилията да запази спомена за себе си като военен гений и лидер от нов тип, предаде Ройтерс.

© Daniel Robert

Когато е прогонен на о-в Света Елена в Южния Атлантически океан, Наполеон пише мемоарите си, разказва историчката Леа Шарликар, която е един от кураторите на изложбата "Няма го вече Наполеон".

"Наполеон е в забвение, но той използва този период да напише за живота си - каза Шарликар. - Изкарва се мъченик, почти светец."

Наполеон умира на 5 май 1821 г. Мнението за него още е на двете противоположности. За някои е изтъкнат командир, изградил огромна империя и преобразил Франция в съвременна централизирана държава. За други е деспотичен тиранин, победен от британците при Ватерло.

Сред повече от 200-ата артефакта в изложбата е картина, на която Наполеон лежи, подпрян на възглавници, лицето му е пепеляво, ръцете са скръстени на гърдите, а до него е сабята му. Показано е и леглото, на което умира - обикновено военно легло, което вероятно символизира как някогашният император в края на дните си е обикновен войник.

Наполеон иска да бъде запомнен като "свален император, умрял на хиляди километри от Франция на малък вулканичен остров", каза Шарликар. "Очевидно това е по-добър имидж от "умрял в плен в зловонна къща".

Наполеон е погребан на о-в Света Елена по искане на британците. Неговото желание е да бъде положен "на брега на р. Сена, сред французите, които толкова обича". Почти 20 години след това тялото му е ексхумирано и се оказва изненадващо запазено.

"Този епизод се е превърнал в легенда. Сякаш Наполеон е толкова могъщ, че е преодолял природните сили", каза историчката.

Изложбата още не е отворена за посещения заради свързаните с пандемията ограничения.

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър