Празник с аромат на рози събира туристи от цял свят в Казанлък

Клюки Добави коментар

Ако искате да усетите истинския аромат на розовия гюл, трябва да посетите единствения в света Музей на розата, който се намира в Казанлък. Днес започва 118-я Празник на розата, който за седмица събира туристи от цял свят. Почитателите на неповторимия и нежен аромат ще могат да се запознаят с историята и традициите, свързани с българската маслодайна роза, известна като Роза Дамасцена.

© Daiga Ellaby

В Музея на фотографията от 18:00 часа на 3 юни, казанлъшки фотографи ще представят своя поглед от "Долината в обектива".

Тържественият водосвет за благоденствие и официалната церемония по издигане знамето на Казанлък ще бъде в 10:00 часа на площада в петък, 4 юни, а същата вечер от 20:30 часа е спектакълът на тържественото коронясване на Царица Роза. В късния следобед започва кулинарното шоу на Ути Бъчваров. Той ще приготви сто килограма сладолед със сладко от рози, които Общината ще подари на своите съграждани за Деня на града. Кулинарната атракция стартира в 17.00 часа на централния площад "Севтополис". Според организаторите, рецептата е на месни майстори сладкари.

В съботния ден, 5 юни, от 11:00 часа в Етнографския комплекс "Кулата" ще бъде представен ритуалът "Розоварене" под наслов "Наследството на Долината", а вечерта от 20:00 часа по улиците на Казанлък ще дефилира Царица Роза 2021 - абитуриентката Александра Хаджихристова. Заедно с двете си подгласнички - Тиара Братованова и Ивона Габарова, тя ще постави начало на празничната церемония. Разнообразна програма очаква жителите и гостите на града в рамките на тазгодишния Празник на розата. Финалът ще постави концерт на Георги Христов.

Началото е поставено през далечната 1903 година, когато гражданите на Казанлък за първи път организирали Празник на розата. Архивите свидетелстват, че първите организатори го посвещават освен на красотата и цветята, и на милосърдието. Сред инициаторите са и дъщерите на известният розопроизводител Шипков, възпитанички на Константинополския девически колеж в Цариград. Празничната програма включвала изложби с рози и други цветя, както и излети до Шипченския манастир. Продавали се специално издадени картички с изгледи от Розовата долина на тема - розобер, традиционно производство на розово масло.

През 30-те години на XX век Празникът на розата получил по-голяма национална известност. С пускането в действие на подбалканската линия, по време на Празника на розата били композирани специални влакове за посещение на Розовата долина. Издавали се специални билети с намаление, които приканвали гражданите от различни краища на България да посетят Розовата долина по време на розобера, за да усетят ненадминатия аромат на рози. По ред причини след 1944 г. честването на празника е прекратено за кратко, но през 1966г. традицията отново е възстановена.

С годините, Празникът на розата се превръща в уникален, пъстър и колоритен фестивал, който добива популярност в цял свят. Хиляди туристи посещават Казанлък, за да участват в розобера и да се запознаят с българските традиции и обичаи от Розовата долина.

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: #рози