Португалия изпрати в Бразилия сърцето на първия ѝ император

Любопитно Добави коментар

Войници в старовремски костюми, въздушно шоу и тържествена процесия: Бразилия посрещна с голяма помпозност балсамираното сърце на първия бразилски император Педро Първи, предоставено от Португалия, предаде Франс прес.

© Raphael Nogueira

Тази 187-годишна реликва, носена от началника на полицията в португалския град Порто, Антониу Лейтау да Силва, беше приета в президентския дворец Планалто от президента на Бразилия Жаир Болсонаро и съпругата му Мишел.

Самолети на военновъздушните сили образуваха сърце от дим в небето над Площада на трите власти в бразилската столица.

Деветкилограмовата златна урна, съдържаща балсамираното сърце на монарха, беше ескортирана от гвардейци на церемония, която е част от честванията на двестагодишнината от отделянето на Бразилия от Португалия на 7 септември.

Педро Първи обявява независимостта на Бразилия през 1822 г. и установява конституционна империя в нея, но девет години по-късно абдикира и се връща в Португалия, където осуетява опити за връщане към абсолютна монархия.

След смъртта му личността му е тачена и в двете страни като защитник на либерални каузи. Сърцето му остава в църквата Дева Мария от Лапа в Порто, Португалия, а останалата част от тялото му е пренесена в Бразилия през 1972 г. и положена в паметник, посветен на независимостта, в Сао Пауло.

Сърцето ще бъде изложено в сградата на министерството на външните работи, след което ще бъде върнато в Порто на 8 септември.

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър