Портокалите са много полезни за очите

Здраве Добави коментар

Портокалите могат да намалят с 60 процента риска от макулна дегенерация, която предизвиква силно намаляване на зрението, съобщи Дейли експрес.

© Noah Buscher

Според изследователите от Института за медицински изследвания в Уестмийд ползите от цитрусовия плод за очите са значителни. Те са анкетирали повече от 2000 австралийци над 50 години и са установили, че тези, които редовно ядат портокали, по-рядко развиват фаталната за очите болест през 15-годишния период на изследването. Дори и един портокал седмично осигурява защита, макар и не колкото при редовната консумация на плода.

Макулната дегенерация е една от водещите причини за загуба на зрение. При нея се уврежда централната част на ретината. Засегнатите трудно четат и разпознават лица, а в по-тежката си форма болестта предизвиква ослепяване.

Портокалите са богати на калий, калций, фосфор, витамини от групата В, витамини А и С. Те предпазват от рак - на кожата, белите дробове, гърдата, стомаха и дебелото черво. Полезни са също за сърцето, бъбреците и черния дроб. Съдържат много разтворими фибри и намаляват холестерола.

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: #Портокали