Кралица Елизабет Втора и Великобритания се сбогуват днес с принц Филип

Клюки Добави коментар

Кралица Елизабет Втора ще каже днес последно сбогом на Единбургския херцог принц Филип, който беше неин съпруг повече от 70 години, на церемониално погребение, като нацията ще отбележи с минута мълчание смъртта на ключова фигура в британската монархия, предаде Ройтерс.

Принц Филип

Принц Филип

© Цветан Лиловски, Bulphoto

Церемонията ще бъде с традиционната тържественост, характерна за кралско погребение, но опечалените в параклиса "Сейнт Джордж" в замъка Уиндзор ще са само 30 заради ограничителните мерки срещу пандемията от Ковид-19. Всички те ще носят маски, а кралицата, която каза, че смъртта на съпруга й оставя "огромна празнина", ще седи отделно.

"Тя е кралица и ще се държи с изключително достойнство и изключителен кураж, както винаги. В същото време тя ще се сбогува с човека, за когото е била омъжена 73 години" - каза Кентърбърийският архиепископ Джъстин Уелби, който ще води службата. Той добави, че очаква погребението да развълнува милионите хора по света, загубили обичани хора през пандемията. Архиепископ Уелби призова всички британци да се молят за принц Филип.

Церемонията по погребението ще бъде на военен принцип, а подробностите за нея са разработени с участието на самия принц Филип.

В 13,40 ч. по Гринуич (16,40 ч. българско време) ковчегът с тялото на херцога на Единбург, който почина на 9 април на 99-годишна възраст, ще бъде изнесен от частния параклис на замъка Уиндзор и поставен на джип "Ленд роувър", боядисан във военно зелено, както е пожелал самият той. Автомобилът също е по негова идея. Личният флаг на принц Филип, адмиралска фуражка и церемониална сабя ще бъдат поставени върху ковчега. Шествието, водено от оркестъра на гвардейския гренадирски полк, ще се насочи към параклиса "Свети Георги". Принц Филип е бил полковник на този полк 42 години. От двете страни на пътя ще бъдат представители на Кралския флот, Кралските морски пехотинци, Кралския полк на Шотландия и Военновъздушните сили.

Армията винаги е играла голяма роля в живота на принца, който е служил по време на Втората световна война. Затова за погребението му в замъка Уиндзор ще има 730 войници в парадна униформа и четири оркестъра.

Четирите деца на принц Филип и внуците му принц Уилям, принц Хари и Питър Филипс, синът на принцеса Ана, ще вървят зад ковчега. Накрая на процесията ще е бентлито с кралица Елизабет Втора.

Преди началото на службата в параклиса "Сейнт Джордж" в 17 ч. българско време в цялата страна ще бъде обявена минута мълчание.

По настояване на Елизабет Втора всички мъже от кралското семейство ще бъдат в цивилни траурни костюми.

Погребението на принц Филип ще бъде излъчено от Би Би Си, Ай Ти Ви и Скай нюз. Премиерът Борис Джонсън ще го гледа по телевизията.

В съответствие с желаниято на Единбургския херцог неговото погребение няма да е държавно, а церемониално кралско. Така са погребани кралицата майка през 2002 г. и принцеса Даяна през 1997 г.

Принц Филип ще бъде положен в кралската гробница на параклиса "Сейнт Джордж" временно. След смъртта на кралицата, тленните му останки ще бъдат погребани заедно с нея - в частта на параклиса, където са погребани бащата на Елизабет Втора Джордж Шести и майка й Елизабет Боус-Лион.

Принц Филип почина на 99-годишна възраст на 9 април.

Замъкът Уиндзор е кралска резиденция в Уиндзор в английския графство Бъркшир. Тя е тясно свързана с английското и наследяващото британско кралско семе...

Замъкът Уиндзор е кралска резиденция в Уиндзор в английския графство Бъркшир. Тя е тясно свързана с английското и наследяващото британско кралско семейство и олицетворява почти 1000 години архитектурна история.

© Цветан Лиловски, Bulphoto
Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: #принц Филип