Планети-скитници могат да имат обитаеми луни

Любопитно Добави коментар

Учени от университета в Консепсион, Чили, са установили, че спътниците, обикалящи около планети-скитници, могат да бъдат обитаеми, пише сп. "Интернешънъл астрофизикъл джърнъл".

© Rhonda Mcilwraith

Планета-скитник или планета-сирак е сферичен обект с планетарна маса, който не е гравитационно обвързан със звезда. Ако такава планета се намира в галактика, тя се върти около ядрото си. Ако е междугалактическа, планетата не се върти около нищо.

Самите планети-скитници е малко вероятно да бъдат обитаеми, но въпросът с техните спътници е по-различен.

Съществуването на луни на подобни планети все още не е категорично доказано. Авторите на настоящото изследването обаче са изготвили математически модел, който показва, че такива спътници са повече от вероятни. Освен това някои от тях могат да имат атмосфера и дори вода в течно състояние в резултат на комбинация от космическа радиация и гравитационно взаимодействие с планетата.

На такива луни космическата радиация ще стартира химични реакции за превръщането на водород и въглероден диоксид във вода. Това ще даде 10 000 пъти по-малко вода, отколкото на Земята, но този обем все пак ще е достатъчен за живот.

Повечето форми на живот на нашата планета използват кислород. На места на Земята обаче живеят микроорганизми, които се справят и без него - те разполагат с достатъчно енергия от химични реакции. Най-вероятно именно такива форми на живот могат да съществуват на луни, обикалящи около планети-скитници.

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: #Космос