Пиеса на Франсоаз Саган се поставя за първи път на българска сцена

Афиш Добави коментар

Пиесата "Пиано в тревата" на Франсоаз Саган се поставя за първи път на българска сцена. Премиерните представления ще се играят на 15 и 16 октомври в Народния театър, съобщават от трупата.

Преводът е на Светлана Панчева, постановката и сценичната версия са на Юрий Дачев, сценографията и костюмите са на Радина Близнакова, музиката е на Асен Аврамов.

Участват актьорите Емануела Шкодрева, Велислав Павлов, Христо Чешмеджиев, Вяра Табакова, Виктория Колева, Христо Терзиев, Ева Данаилова и Ненчо Костов.

"Пиано в тревата" е елегантна и хаплива комедия на един от най-скандалните и обичани автори на френската литература на миналия век, разказват от театъра.

Едно лято, избрано да припомни някогашните купони и любови, се превръща в сезон на равносметка, изненади и взаимно преоткриване на хора, които мислят, че се познават. Към всичко това - забравена мелодия, която всеки от героите се стреми да си припомни и изсвири с уста. Възможно ли е това? Или музиката на миналото се оказва покана за носталгично пътуване назад, в което задължително оставаш сам?

"Човек трябва да знае, че притежава само кожата и походката си, и че има право да няма нищо", казва Саган.

Тя е известна с романите си "Добър ден, тъга", "Малко слънце в студената вода", "Усмивка почти" и др.

"Саган говори за любовта с простота и неочакваност, които носи самото чувство. За секса - без превземки, но и без излишества, за разделите - без сълзи, но с безпощаден "обзор" на раните. Саган остава сред авторите, които ще са наблизо, когато се изправим пред пораженията си. Пред изстиващото лято и самотата, които идват след тях", казва режисьорът Юрий Дачев.
"В тази пиеса на Франсоаз Саган несъмнено се усеща своеобразната Чеховска атмосфера на спотаеното желание, разбира се, обагрено с елегантна френска ирония, която я прави толкова истинска и съвременна", добавя Светлана Панчева.
Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: #Народен театър