Овцете предпочитат за чифтосване кроткия овен

Любопитно Добави коментар

Женските при овцете предпочитат да се чифтосват с недоминантни овни вместо с алфа-самци, когато могат да избират, пише в. "Дейли мейл".

© Filip Filipov, Unsplash

Изданието цитира проучване, проведено от екип от Уругвайския университет. Алфа-мъжкарите по-често се чифтосват в сравнение с по-нисшите екземпляри в йерархията на стадото, което води до недостиг на семенна течност. Тогава идва шансът на по-нисшестоящите.

Освен това, ако доминантните екземпляри заченат всички агнета в стадото, би се получило по-малко генетично разнообразие в него, водещо до малформации и болести.

За да се избегне тази тенденция, женските предпочитат да бъдат заплодени от по-нисшестоящи партньори в групата. Освен това те не са толкова груби при акта на създаване на потомство, установил екипът на Арисвет Диас.

По време на експериментите учените са класирали според йерархията им 8 овни. Самците били групирани по двойки - доминантен с подчинен.

Те били завързани на противоположните краища на голям обор, в който били пуснати 28 женски. Оказало се, че женските екземпляри се задържат три пъти по-дълго и копулират двойно по-дълго с недоминантните овни. А една четвърт от овцете въобще не се доближили до алфа-мъжкарите.

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: #Наука