Откриха нов метод за почистване на графити

Технологии Добави коментар

Италиански учени са изработили вещество, съставено от полимери, което премахва прясно нанесени графити върху вече създадени стрийт-арт произведения, пише в."Дейли мейл".

© Claudio Schwarz | @purzlbaum

Химиците от университета във Флоренция са приложили разтворител върху тънък слой от полимери, познати като хидрогел. Този тънък филм освобождава разтворителя върху повърхността на дълбочина само няколко микрона. След това слоят се премахва и по този начин се изтрива новото графити, нанесено върху първоначалната стрийт-арт творба, без да я уврежда и така тя лесно може да бъде реставрирана.

Тези рисунки се превърнаха в културен феномен на нашето съвремие, като най-арките творци в тази сфера са световноизвестните художници Жан-Мишел Баскиа, Кийт Харинг, Банкси и др. Но техните творби често биват осквернявани от графити на вандали. И реставрацията им се оказва много трудна. И точно тук идва на помощ разработката на италианските химици.

Премахването на графитите е доста трудна задача, тъй като химическият състав на техните бои е почти идентичен с този на оригиналната творба под тях. И досега се считаше за почти невъзможна задача да се изтрие вторият слой, без да се повреди първият.

Екипът е прибягнал до използването на нано-структурирана течност, в чиито състав са влезли нетоксични разтворители, вложени във високопопиващи хидрогелове.Те се прилагат под формата тънки лепенки, които могат да се изрязват под желаната форма и да се поставят върху графитите.

Ненужната боя се премахва за много кратко време, без да остава следи по оригинала.

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: #Наука