От четвърта доза ваксина срещу Ковид-19 има малка полза срещу варианта Омикрон

Здраве Добави коментар

Изследване в Израел показа, че защитата от варианта Омикрон почти не се влияе от четвърта доза ваксина срещу Ковид-19, съобщи ДПА.

© Hakan Nural

След четвъртата доза антителата на здравните работници, участвали в изследването, са се върнали към нива като след третата инжекция. Случаите на зараза пак са били чести.

Разболелите се медици са имали предимно леки симптоми, но вирусният товар при повечето е бил висок и те са били потенциално заразни.

Данните показват, че четвъртата доза не повишава имунитета, а само го връща към най-високите нива.

В заключение авторите казват, че "ниската ефикасност за предотвратяване на заразяване с лек или асимтоматичен Омикрон и потенциалът на заразилите се да предават инфекцията показват, че е необходимо спешно разработване на ваксини от следващо поколение."

"Тези данни от Израел са по-скоро срещу четвърта доза за всички", написа германският министър на здравеопазването Карл Лаутербах в Туитър.

За по-възрастните и уязвими хора обаче четвъртата доза ще е по-скоро полезна заради предполагаемия ефект срещу тежки симптоми и смърт, изтъкват авторите.

За изследването група от около 150 души са получили четвърта доза ваксина на "Пфайзер"/"Бионтех", а друга група от около 120 участници са получили ваксината на "Модерна". Показателите са сравнени с контролни групи от хора с три дози.

Резултатите от изследването още не са рецензирани.

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: # Covid-19 #коронавирус